У справі про скидання відходів у річку Уди з Темнівської колонії знайшли підозрюваних

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харкові трьох чиновників служби виконання покарань підозрюють у службовій недбалості, результатом якої стало забруднення річки Уди.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Серед підозрюваних – дві посадові особи з числа керівництва ГУ “Темнівська виправна колонія №100” та директор підприємства Державної кримінально-виконавчої служби України.

За даними слідства, підозрювані знали, що каналізаційні стоки і промислові відходи, отримані в тому числі в результаті переробки пластику, зливаються в річку. Але нічого не зробили, щоб запобігти забрудненню водойми і прилеглих земель.

“Побутові каналізаційні та стічні води промислових об’єктів без фільтрації та очищення скидалися по прибережній захисній смузі і потрапляли в річку Уди. Внаслідок цього спричинено забруднення земель водного фонду і поверхневих вод шкідливими речовинами, чим створено небезпеку для довкілля, життя і здоров’я людей, спричинено тяжкі наслідки екології.”, – пояснили в прокуратурі.

Суму збитку для екології наслідок оцінило в півмільйона гривень.

Чиновникам повідомили про підозру за фактами службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків, забруднення земель, порушення правил охорони вод (ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 239, ч. 1 ст. 242 КК України). Санкції статей передбачають кілька видів покарань. Це може бути позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Також суд може призначити штраф від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4 250 до 12 750 грн).

Як повідомляв Харків Times, екоінспекція почала перевірку інформації про скидання в річку Уди відходів пластикового виробництва, розташованого в Темнівської колонії.