Підготувала учням російські атестати – у Куп’янську викрили освітянку-колаборантку

На співпраці з ворогом викрили 55-річну мешканку Куп’янщини. Під час окупації міста Куп’янська вона добровільно обійняла посаду директора місцевого ліцею і перевела навчальний заклад на освітні стандарти рф.

Про це Харків Times довідався з повідомлень Харківської обласної прокуратури і Нацполіції області.

За інформацією слідства, колаборанткою виявилася мешканка села Ківшарівка. До широкомасштабної війни вона працювала вчителем у цьому ліцею.

“У червні минулого року добровільно обійняла посаду «в. о. директора» навчального закладу, створеного на базі ліцею”, – розповіли у прокуратурі.

Слідчі задокументували дії, вчинені підозрюваною на посаді “очільниці” ліцею:

– колаборантка повідомила вчителям та батькам учнів про встановлення та поступове впровадження у ліцеї стандартів освіти рф та викладання предметів виключно російською мовою;

– організувала підготовку приміщення ліцею до нового 2022-2023 навчального року та за особистим підписом склала відомість про виготовлення свідоцтва про повну загальну середню освіту на 30 учнів;

– підготувала для вручення випускникам ліцею атестати про основну загальну освіту російського зразка.

Слідчі повідомили жінці про підозру за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) КК України. Санкція статті передбачає виправні роботи на строк до 2 років або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові судитимуть директора ліцею, який змушував вчитися за російською програмою.