Зрадник з Куп’янська “наколядував” собі дві статті Кримінального кодексу

Фото Харківська обласна прокуратура

За співпрацю з ворогом 30-річному головному інженеру комбінату хлібопродуктів у Куп’янську загрожує до 12 років позбавлення волі. Під час російської окупації він встиг попрацювати у декількох створених загарбниками установах.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Слідство встановило, що чоловік добровільно згодився працювати на ворогів. Спочатку обійняв посаду «полицейского взвода патрульной службы Управления внутренних дел ВГА Харьковской области». Влаштовуючись до рашистського карального органу уклав трудовий договір з окупаційною адміністрацією.

Однак згодом він вирішив повернутися до попередньої сфери діяльності. У серпні минулого року «Голова» так званої «ВГА Харьковской области» своїм наказом призначив чоловіка на посаду «директора» государственного предприятия «Продовольственные ресурсы», яке окупанти створили на базі цього ж українського комбінату хлібопродуктів.

“Отримавши посаду «начальника», обвинувачений здійснив реєстрацію новоствореного підприємства за російським законодавством у фейковій «Налоговой службе Харьковской области». Через це вказане підприємство отримало зобов’язання щодо сплати податку на прибуток у казну держави-агресора.”, – розповіли в прокуратурі.

Після цього колаборант організував діяльність по вивозу українського зерна зі складів та елеватора Куп’янського комбінату хлібопродуктів до рф. Він уклав договір з окупаційною «Купянской железной дорогой» на подачу залізничних вагонів для вивезення сільськогосподарських культур.

Крім того, пособник окупантів збирався безоплатно передати представнику підприємства з м. Ростов-на-Дону рф пшеницю врожаю 2021 року. Однак не встиг, бо ЗСУ вибили рашистів з Куп’янська.

Після деокупації міста колаборанта затримали, зараз він перебуває під вартою. Його судитимуть за двома статтями УК України: ч. 7 ст. 111-1 (колабораціонізм) та ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Справу розглядатимуть у Червонозаводському районному суді м. Харкова.

Як повідомляв Харків Times, до 13 років ув’язнення з конфіскацією майна засудили колаборанта з Ізюмщини.