Володимира Вакуленка посмертно нагородили премією від Міжнародної Асоціації Видавців

Фото: internationalpublishers.org

Українського дитячого письменника та волонтера Володимира Вакуленка, розстріляного рашистами під час окупації Ізюмського району, посмертно нагородили премією Prix Voltaire Special Award.

Про це Харків Times довідався з повідомлення на сайті премії.

“Лауреат спеціальної премії IPA Prix Voltaire 2023, Володимир Вакуленко, автор 13 книг, серед яких книги про спадщину свого регіону, поезія, а також дитячі книги… Його двічі заарештовували після російського вторгнення в Україну. Вдруге його не відпустили. Його тіло було знайдено в одній з братських могил в Ізюмі.”, – йдеться в повідомленні.

За словами Крістенн Ейнарсон, голови Комітету зі свободи друку, Володимир Вакуленко є символом жахливої культурної руйнації, здійсненої російською армією в Україні.

“Пам’ятаймо про нього і шануймо історії та вірші, які він залишив нам перед тим, як його передчасно забрали.”, – закликала Крістенн Ейнарсон.

Премію, присуджену Володимиру Вакуленку, отримала українська письменниця та дослідниця воєнних злочинів Вікторія Амеліна. Від імені всієї української літературної спільноти вона подякувала за вшанування пам’яті Володимира Вакуленка.

“Ця нагорода є унікальною, значущою і зворушливою для нас, зокрема тому, що жоден із сотень інших українських письменників, які, як і Вакуленко, були вбиті протягом української історії, ніколи не отримував такої міжнародної нагороди посмертно. Я впевнена, що Володимир Вакуленко хотів би присвятити цю нагороду і їм також.”, – наголосила письменниця.

Під час церемонії вона зачитала читала уривок з щоденника Володі в перекладі Дейзі Гіббонс.

“Той самий уривок, де в кінці журавлі і “Все буде Україна! Я вірю в перемогу!””, – повідомила Вікторія Амеліна на своїй сторінці у Facebook.

Письменниця пообіцяла привезти нагороду до Капитолівки – села, де мешкав Володимир Вакуленко.

“Думаю, важливо, щоби рідні її побачили і щоби і ця відзнака була у Володиній кімнаті.”, – написала Вікторія Амеліна.

Премія Prix Voltaire щороку відзначає видатні здобутки видавців по всьому світу у боротьбі за свободу слова. Вручення премії відбулося у місті Ліллехаммер (Норвегія).

Як повідомляв Харків Times, українського дитячого письменника та волонтера Володимира Вакуленка, якого від часів окупації Ізюмщини розшукували рідні та близькі, вбили рашисти. Його тіло, знайдене у масовому захороненні на території Ізюму, ідентифікували за допомогою ДНК- експертизи.

Пізніше слідчі повідомили, що окупанти розстріляли Володимира Вакуленка – в його тілі знайдено дві кулі від пістолету Макарова. Розстріляного окупантами дитячого письменника Володимира Вакуленка поховали у Харкові.

Під час окупації Володимир Вакуленко вів щоденник, який сховав перед викраденням рашистами. Родичі передали щоденник до Літмузею.

Фото: Victoria Amelina/Facebook