У селі в Оскільскій громаді, де пошкоджені майже всі будівлі, відновили електропостачання

Фото: АТ "Харківобленерго"

Фахівці АТ “Харківобленерго” відновили електропостачання села Студенок в Оскільській громаді. Село, в якому до широкомасштабної війни мешкало майже півтори тисячі людей розташоване у частині Ізюмського району, що найбільше постраждала внаслідок бойових дій.

Про це Харків Times повідомили в АТ “Харківобленерго”.

Студенок був деокупований 14 вересня минулого року. Але енергетики не могли дістатися до села через щільну замінованість, повідомив начальник Ізюмського РЕМ Віталій Борщ.

“Довгий час ми не могли сюди дійти через замінованість території та погодні умови. Лінії проходять полями, а також через водну перепону – Сіверський Донець, місцевість заболочена, тому дістатися місць пошкоджень дуже важко. Окрім того, треба було дочекатися саперів. Та після обстеження стало зрозуміло: відновлювати мережу будемо частинами, тому що навіть цього року не вистачить, щоб розмінувати все, що необхідно. Сапери весь час виїжджають разом з нами на ремонт ліній, всі роботи проводимо виключно у їх присутності”, – розповів Віталій Борщ.

Завдяки спільним зусиллям рятувальників та енергетиків вдалося відремонтувати високовольтну лінію, яка живить село, а також 40% внутрішньої мережі 0,4 кВ. Щоб повністю тут відновити електропостачання, знадобиться ще близько місяця.

Станом на середину травня зі світлом вже майже половина цього села.

За словами в.о. старости села Студенок Сергія Кохана, люди почали повертатися сюди одразу після деокупації – 14 вересня. За час активних бойових дій пошкоджень зазнали майже всі будівлі. З 1600 будинків повністю зруйновано 240.

“До війни населення села складало 1450 чоловік. Під час окупації залишалося 48. Зараз нас вже 480. Після відновлення електропостачання приїдуть ще десь до 300 жителів. Усі з нетерпінням чекають на повернення в село цивілізації: світла, зв’язку та інтернету”, – зазначив Сергій Кохан.

Паралельно з роботами в Студенку енергетики вже розпочали ремонтувати мережі у знеструмленому понад рік селі Співаківка, куди також поступово повертаються люди.

Як повідомляв Харків Times, чотири місяці знадобилося для відновлення електропостачання у деокупованому селі Гракове Чкалівської громади Чугуївського району. Внаслідок бойових дій в селі було частково або повністю зруйновано 80%  електричного обладнання, зокрема, опори, дроти, підстанції.