Відновили 5 електропідстанцій: в село на Чугуївщині повернули світло

Фото: АТ "Харківобленерго"

Чотири місяці знадобилося для відновлення електропостачання у деокупованому селі Гракове Чкалівської громади Чугуївського району. Внаслідок бойових дій в селі було частково або повністю зруйновано 80%  електричного обладнання, зокрема, опори, дроти, підстанції.

Про це Харків Times повідомили в АТ “Харківобленерго”.

Після деокупації першими стали до роботи сапери, розмінувавши траси ліній електропередачі.

Ремонтні бригади енергетиків працювали за двома напрямками, повідомив начальник Чугуївського РЕМ Андрій Семенов.

За його словами, працівники Харківського високовольтного РЕМ відновили лінію та підстанцію 35 кВ, які живлять Гракове. Паралельно працювали фахівці району електричних мереж, які виконали ремонт внутрішньої мережі села – ліній 10 кВ та 0,4 кВ.

“Було відновлено п’ять електропідстанцій: на одній з них повністю замінено шкаф КТП, на трьох встановлено нові трансформатори. Окрім того, змонтовано понад 60 нових опор та 37,6 км проводу різного типу. Працювати було дуже важко через значні пошкодження, а також мінну небезпеку. Сьогодні люди повертаються у село, і ми готові підключити до мережі кожну оселю. Зараз усі 520 точок обліку мають доступ до електроживлення”, – зазначив Андрій Семенов.

Керівник Чугуївського РЕМ також розповів, що з наступного тижня ремонтні бригади обленерго розпочнуть відновлювальні роботи у селі Мосьпанове. Там також чекають на світло понад 500 споживачів.

Як повідомляв Харків Times, 5 травня, у першу річницю звільнення від рашистів села Циркуни Харківського району, енергетики повністю повернули світло до населеного пункту. Роботи по відновленню електропостачання тривали понад півроку.