На Харківщині до обласної програми соцзахисту включили підтримку переселенців

У Харківській області планують поліпшити процес адаптації переселенців у громадах. З цією метою до обласної програми соціального захисту включили підтримку ВПО.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

Рішення про включення до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021 – 2025 роки окремого розділу «Підтримка внутрішньо переміщених осіб» підритмали депутати Харківської облради на сесії 12 травня.

За словами в.о. директора департаменту соцзахисту населення Харківської ОВА Тетяни Печури, це “дозволить запровадити комплексний механізм реагування на виклики, які виникають під час внутрішнього переміщення людей від моменту евакуації, впродовж їх адаптації в громаді й до повернення додому”.

Зокрема, йдеться про сприяння зайнятості ВПО, доступну психологічну допомогу і реабілітацію, створення умов для безпечного переміщення із населених пунктів у районі проведення воєнних (бойових) дій, задоволення гуманітарних потреб, надання послуг з тимчасового проживання вразливим категоріям ВПО тощо.

«Реалізація цих заходів з підтримки внутрішньо переміщених осіб здійснюватиметься у межах існуючих бюджетних програм, в тому числі із залученням донорської допомоги, без додаткового навантаження на обласний бюджет», – зазначила Тетяна Печура.

Станом на 10 травня в регіоні зареєстровано понад 487 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них 419 тисяч – стали на облік після 24 лютого 2022 року. З початку широкомасштабного вторгнення на Харківщині знайшли прихисток майже 400 тисяч сімей ВПО, з яких 268 – багатодітні. 127 тисяч переселенців – пенсіонери, 21 тисяча – люди з інвалідністю, майже 88 тисяч – діти.

Як повідомляв  Харків Times, Харківська обласна рада сьогодні, 12 травня, прийняла звернення до Верховної Ради України з приводу небезпечної ситуації з московською церквою в Харківській області.