У Харкові реєстраторка МСЕК видавала липові довідки про інвалідність (фото)

Фото: Владислав Абдула/Facebook

У Харкові 50-річна реєстраторка МСЕК за хабарі організувала оформлення липових довідок про інвалідність. Протягом півроку її “послугами” скористалися щонайменше 200 людей, у переважній більшості – чоловіки призовного віку.

Про це Харків Times довідався з повідомлень управління СБУ Харківщини та Нацполіції області.

За інформацією слідства, у листопаді минулого року до 50-річної реєстраторки КЗОЗ «Обласний центр медико-соціальної експертизи» звернулася жінка. Вона попросила медпрацівницю “допомогти” її чоловіку отримати групу інвалідності. Зловмисниця погодилась та повідомила, що це коштуватиме близько $2 тисяч.

“За гроші вона організовувала процес медичного супроводження “клієнтів” у профільних медичних установах області, а також оформлення відповідної документації комісіями МСЕК.”, – розповіли подробиці схеми в СБУ.

В окремих випадках, організаторка взагалі забезпечувала заочне оформлення статусу інваліда “під ключ” – із видаванням посвідчення. В цьому випадку замовнику взагалі не потрібно було відвідувати медичні та експертні установи – документи про проходження лікування, медичні висновки та висновки медико-соціальної експертної комісії фальсифікувалися у повному обсязі.

Оперативники встановили, що вартість “послуг” становила від $2 тисяч до $5 тисяч в залежності від терміновості і “складності” оформлення.

За попередніми оцінками оперативників СБУ, цією протиправної схемою могли скористатися понад 200 осіб.

“Клієнтами” зловмисників переважно були чоловіки, які мали намір ухилитися від проходження військової служби та отримати можливість виїзду за кордон. До зловмисників також зверталися заради можливості безпідставно отримувати пільги та виплати, що призначаються особам з інвалідністю.

Організаторку затримали під час одержання від однієї з замовниць частини обумовленої суми – $1 тисячі.

Під час обшуків за місцем роботи, мешкання та в автомобілі фігурантки виявлено фальсифіковану медичну документацію, а також отриману за “послуги” готівку у євро, доларах та гривнях. Загальна сума вилучених грошей складає понад півмільйона гривень.

4 травня організаторці було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом). Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі.

Оперативники встановлюють всіх причетних до схеми, а також тих, хто скористався незаконними послугами.

Як повідомляв Харків Times у Харкові двоє військових за гроші допомагали військовозобов’язаним уникнути мобілізації. Вартість послуг ділків становила від $3 тисяч до $5 тисяч.

Мешканець Харківщини переправляв ухилянтів через річку в гідрокостюмах.