Поліція викрила шахраїв, які за допомогою фішингу украли майже 2 млн грн

Фото: npu.gov.ua

Кіберполіцейські Харківської області викрили дві групи шахраїв, які за допомогою фішингу крали у людей гроші. Зловмисники одурили більше тисячі громадян, привласнивши майже 2 млн грн.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Нацполіції України.

За оперативною інформацією, в одній групі було 13 шахраїв. Вони створили та адміністрували спільноту в Telegram, де розміщували інструкції та фішингові посилання, за допомогою яких виводили кошти з чужих банківських карток. Ці фішингові посилання  копіювали інтерфейс сторінок онлайн-банкінгів, сайтів платформ оголошень, інтернет-магазинів тощо.

“Далі зловмисники в месенджерах розсилали ці посилання під виглядом пропозицій оформлення фінансових виплат, отримання коштів за проданий товар. Дані, введені користувачами на фішингових сайтах, автоматично ставали відомі фігурантам. Організатор схеми здійснював компрометацію платіжних карток клієнтів банку та за допомогою платіжних систем «виводив» гроші потерпілих на підконтрольні рахунки.”, – розповіли у поліції.

За аналогічною схемою діяла інша група, до складу якої входили троє жителів Дніпропетровщини.

Під час обшуків за місцями проживання шахраїв, правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, телефони, банківські картки, гроші та SIM-карти.

Відкрито кримінальні провадження за ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Фігурантам може загрожувати до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Оголошено підозри п‘ятьом членам організованих груп, трьох з яких затримано у порядку ст. 208 КПК України.

Учасників злочинних груп викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам у Харківській області спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та за сприяння співробітників служб безпеки Монобанку та ПриватБанку.

Як повідомляв Харків Times, харківські правоохоронці викрили банду шахраїв, які за допомогою фішингових посилань виманили у користувачів OLX та Telegram близько мільйона гривень.

Фото: npu.gov.ua