Слідчі ідентифікували російського офіцера, який катував воїнів АТО на Харківщині

Слідчі встановили особу російського офіцера, за наказом якого на тимчасово захопленій Харківщині, влаштували катівню у звичайному погребі. У невеличкому приміщенні під землею росіяни піддавали українців жахливим тортурам.

Про це Харків Times довідався з повідомлення начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергія Болвінова.

“Від свідчень українців, які пройшли цю катівню, – волосся дибки. Замість імен росіяни дали людям порядкові номери, на тілі ставили мітки розпаленими залізними прутами, били палицями, погрожували відрізати кінцівки. Від кожного з них вимагали здати інших атошників, розказати про зв’язки з українськими збройними силами.”, – розповів Сергій Болвінов.

Одна з катівень розміщалася  у звичайному погребі на одному з подвір’їв дитячого садочку у селі Піски-Радьківські.

За словами потерпілих, людей утримували в темному, вологому та холодному приміщенні під загрозою розстрілу, вогонь відкривали без попередження.

Переважна більшість тих, кого загарбники кидали у катівні, це колишні воїни АТО, за якими російський кат влаштував справжнє полювання.

Одного з ветеранів забрали до катівні з власного будинку у травні минулого року, розповіли у Нацполіції області. За наказом ката, російські окупанти приїхали до домівки 58-річного чоловіка, вдарили його електрошокером, декілька разів вистрелили в нього над головою. Після цього рашисти зв’язали потерпілого і обшукали його домівку. Оглянувши кожну щілину в хаті, окупанти вивели чоловіка за ворота та кинули в кузов автомобіля «Урал» з символікою «Z».

Автівка привезла їх до місця дислокації окупантів, де кат спочатку влаштував допит полоненому, намагаючись вибити інформацію про інших воїнів АТО та місцевих патріотів, а потім наказав кинути чоловіка до погребу.

“Затриманого помістили до льоху домоволодіння, присвоїли йому порядковий номер і наказали на нього відгукуватись. Чоловіка 7 діб утримували у принизливих умовах за відсутності достатньої кількості харчових продуктів, води. Постраждалого систематично били прикладом автомата, палицею, застосовували електрошокер та поставили клеймо розпеченою залізною кочергою. Після чергового допиту із застосуванням палиць, чоловіка доставили в с. Рубці Ізюмського району, де протягом 30 діб його тримали в приміщенні сараю на території приватного домоволодіння, примушуючи прибирати вулиці та рити окопи.”, – розповіли у Нацполіції.

Така ж доля чекала і 49-річного місцевого мешканця, колишнього учасника АТО.

Іншого, 48-річного чоловіка за наказом підозрюваного також утримували у тому ж льоху, де вже перебувало 5 осіб. У нелюдських умовах колишній “атовець” провів близько тижня. Після чергового допиту чоловіка відпустили і наказали не відлучатись з місця свого постійного мешкання.

Слідчі встановили, що головний кат – це підполковник армії рф, 41-річний Антон Поляков з позивним “морячок”. Він служить в 30-й мотострілецький бригаді центрального округу рф. Як повідомив Сергій Болвінов, щоб встановити особу ката, слідчі задіяли всі можливі засоби: комп’ютерно-технічні, радіоперехоплення, розвідку за відкритими джерелами.

Антону Полякову заочно повідомили про підозру у скоєнні злочинів за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України. У справах, пов’язаних з катівнями, це перший такий результат, підкреслив Сергій Болвінов. Слідство ще триває, і правоохоронці мають намір встановити та знайти кожного з так званої «групи «морячка», хто катував українців.

Як повідомляв Харків Times, суд виніс вирок чотирьом російським окупантам, які на базі відпочинку «Світло шахтаря» на території Борівської громади Харківської області катували трьох АТОвців.