Суд у Харкові засудив дружину колишнього «гауляйтера» Шевченкового Стрижко до 9 років за колабораційну діяльність

Нарада з обласним окупаційним "начальством". Ліворуч від Ганчева - подружжя Стрижків. Фото: anticor-kharkiv.org

Київський районний суд Харкова 14 квітня визнав дружину колишнього «гауляйтера» селища Шевченкове Харківської області Віту Стрижко винною у колабораційній діяльності (ч. 5 ст .111-1 КК) та засудив її до дев’яти років позбавлення волі. Займати посади у державних органах, органах місцевого самоврядування та правоохоронних органах зрадниця не має права 14 років. Майно також конфіскували.

Про це Харків Times довідався з рішення суду.

Стрімка кар’єра мадам Стрижко у місцевій адміністрації Шевченкового – від друкарки до «керівника організаційно-інформаційного відділу» окупаційної адміністрації – обірвалася швидко. Власне, тривала ця «кар’єра» стільки ж, скільки й окупація Шевченкового росіянами – з лютого до вересня минулого року. Разом зі своїми російськими господарями втік і чоловік Стрижко, який при окупації займав посаду голови місцевої окупаційної адміністрації. А от дружину та сина він, не вагаючись, покинув, як зайвий баласт, який лише заважає фотографуватися на тій красній площі у москві поруч із кінним жуковим.

Мадам та синочок залишилися – довелося відповідати й за знесений разом із батьком пам’ятник воїнам АТО, й за зірваний з будинку місцевої адміністрації герб України, й за розподіл російської «допомоги», навіть за «наради» із головою так званої незаконної «Харківської військової цивільної адміністрації» ще одним біглим зрадником Віталієм Ганчевим. Мабуть, тоді пані Стрижко пишалася, що фігурує на світлинах поруч із чоловіком безпосередньо по ліву руку від такого «високого начальства».

Втім, на судовому засіданні Віта Стрижко винною себе не вважала, стверджуючи, що «лише намагалася допомогти людям». Та суд із цим не погодився. Син засудженої Михайло Стрижко також зараз чекає суду, де також безумовно відповість і за заняття посади «начальника отдела административно-хозяйственного обеспечения» у так званому «Шевченковском территориальном управлении ВГА Купянского района Харьковской области» (за цілих 30 тисяч рублів на місяць), і за те, що, як стверджує Харківська обласна прокуратура, «виконував всі вказівки російських ватажків».

Маємо надію, що рано чи пізно долю своєї родини розділить і її голова Андрій Стрижко.

Як повідомляв Харків Times, Андрій Стрижко, який займав під час окупації селища Шевченкового посаду так званого «голови адміністрації», зруйнував пам’ятник воїнам АТО, споруджений у селищі в пам’ять захисників суверенітету та територіальної цілісності України, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Андрій Стрижко втік разом із своїми російськими господарями напередодні визволення Шевченкового українською армією в ході вересневого наступу, кинувши напризволяще дружину та сина, які також співпрацювали з окупантами.

Демонтований зрадниками пам’ятник воїнам АТО був захований місцевими мешканцями та відновлений після звільнення селища.