Офіцер міліції, що втік до терористів лнр, очолював окупаційну поліцію Харківщини

Слідчі заочно повідомили про підозру у колабораціонізмі 38-річному харків’янину, який з 2014 року працює на боці російських окупантів. Приблизно 9 років він обіймав різні посади у так званому “мвд лнр”, після початку широкомасштабного вторгнення рф очолив окупаційну поліцію Харківщини.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За інформацією слідства, до Революції Гідності, чоловік мешкав у Харкові та працював в органах колишньої міліції у чині молодшого лейтенанта. У 2014 році він переїхав до тимчасово окупованого Луганська і протягом 9 років обіймав там керівні посади у так званому “мвд лнр”.

У червні 2022 року посібник окупантів був призначений начальником незаконного правоохоронного органу – “Управления внутренних дел Военно-гражданской администрации Харьковской области”, яке розміщувалося в окупованому Куп’янську. Сфера його нібито повноважень розповсюджувалася на тимчасово зайняті рашистами території Куп’янського, Ізюмського, Харківського та Чугуївського районів Харківської області.

“На цій посаді зловмисник організовував діяльність псевдоправоохоронного органу, підписував та погоджував незаконні службові документи, керував і надавав вказівки своїм підлеглим, приймав на службу інших колаборантів, а також відповідав за виконання злочинних розпоряджень і вказівок окупаційних органів влади.”, – розповів Владислав Абдула.

За свою службу російським загарбникам колаборант отримав від гауляйтера Харківської області Віталія Ганчева спеціальне звання “полковника полиции”.

На початку вересня, незадовго до звільнення Харківщини від рашистів “полковник” втік до непідконтрольних територій, де наразі переховується.

Слідчі заочно повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території). За такий злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Слідство встановлює, чи був очільник окупаційної поліції Харківщини особисто причетний до викрадення та катування людей, бо переважна більшість катівень були облаштовані саме в приміщеннях відділів так званої “народної міліції” на захоплених територіях.

За інформацією військового журналіста Андрія Цаплієнка, колаборанта звуть Лісняк Євген Олександрович, 21.01 1985 р.н.

Як повідомляв  Харків Times, СБУ встановила особу російського воєнного злочинця, який вчинив умисне вбивство працівника Ізюмської лікарні під час тимчасового захоплення частини Харківської області.