У Харкові аферисти виманили у ухилянтів понад 1,5 млн грн

Фото: Нацполіція Харківської області

У Харкові викрили групу шахраїв на чолі з 19-річним юнаком. Зловмисники брали гроші у чоловіків призовного віку за легальний виїзд за кордон за допомогою системи “Шлях”, але обіцянок не виконували.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За оперативною інформацією, зловмисники пропонували допомогу у виготовленні пакету документів, необхідних для виїзду, та в безпосередньому перевезенні. Вартість такої послуги становила від $1000 до $2500 доларів.

До втілення цієї схеми 19-річний організатор залучив інших осіб, серед яких двоє його однолітків та 54-річна жінка.

“Шахраї розміщували в Telegram-чатах оголошення, в яких пропонували допомогу в законному перетині кордону України. Узгодження деталей поїздки відбувалось під час листування в месенджерах та за допомогою телефонних дзвінків у приміщенні так званого «кол-центру», обладнаного необхідною технікою.”, – розповіли в прокуратурі.

У день виїзду клієнти передавали одному з членів організованої групи гроші, в обмін отримуючи фальшиву «Ліцензію» та статистичну довідку на виїзд за межі державного кордону України, розповіли у Нацполіції області.

Під час зустрічі ділок зазначав, що поїздка відбудеться на автомобілі під керуванням 54-річної жінки.

Проїхавши частину дороги, водійка під різними приводами робила зупинку, під час якої пасажири виходили з машини. Згідно розробленого шахраями плану, жінка не чекала їх повернення, а їхала з місця, залишаючи пасажирів на дорозі.

За інформацією Нацполіції, підозрювані в такий спосіб ошукали понад 30 потерпілих та завдали їм збитків на суму більше 1,5 мільйонів гривень. Вказану інформацію буде перевірено під час досудового розслідування.

Під час обшуків в офісі та за адресами мешкання фігурантів правоохоронці вилучили автомобіль, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, грошові кошти.

Організатору та двом виконавцям повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) КК України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Трьом фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв  Харків Times, у Харкові викрили кримінальний дует, що вимагав та отримував гроші щоб «полегшити» зняття з військового обліку. Одному з потерпілих, який має вади зі здоров‘ям, вони погрожували відправленням в найгарячішу точку на війні.