Суд арештував три газових компанії, що належать екс-нардепу і бізнесмену з Харкова

Суд арештував корпоративні права трьох підприємств, які незаконно привласнили надра Сахалінського нафто-газового родовища у Харківській області.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Державного бюро розслідувань

Зокрема заарештовано активи:

– ТОВ «Сахалінське»;
–  ТОВ «Сіріус-1»;
– ТОВ «Іст Юроуп Петролеум».

За інформацією слідства, народний депутат України VIII скликання у період 2003-2022 років фактично привласнив державні корисні копалини. Він діяв за попередньою змовою з посадовцями ПрАТ «НАК «Надра України», Держгеонадра, ТОВ «Сахалінське» та комерційними структурами.

“Під «патронатом» екснардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. У результаті сировина на папері коштувала набагато дешевше, також занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю клали «до кишені» організатори оборудки.”, – повідомили у ДБР.

В Держбюро вважають, що внаслідок таких дій держава де-факто втратила право на Сахалінське нафто-газове родовище на Харківщині, в розробку якого з держбюджету було витрачено понад 1 млрд грн. За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів.

Проводиться досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

За інформацією видання Ліга, бенефіціарами арештованого ТОВ “Сахалінське” є колишні нардепи Ігор Котвіцький та Віталій Данілов. Харків’янин Ігор Котвіцький – соратник та бізнес-партнер колишнього міністра МВД Арсена Авакова. У грудні 2015 року НАБУ розпочало досудове розслідування у справі про незаконне збагачення Котвіцького, який за півроку до цього вивіз з України понад $40 млн.

Бенефіціаром ТОВ “Сіріус-1” є колишній топменеджер Укртатнафти Павло Овчаренко.

ТОВ “Іст Юроуп Петролеум” (раніше Голден Дерік) пов’язують з харківським бізнесменом Павлом Фуксом, на якого рішенням РНБО у 2021 році накладено санкції. Зареєстрована у липні 2007 року компанія Голден Дерік на паритетних засадах належала НАК “Надра України” і кіпрській Hartlog Limited. У 2008 році державна частка скоротилася до 33%, а кіпрської компанії виросла до 67%.

Деякий час компанію контролював колишній міністр енергетики президента-втікача Едуард Ставицький, але на початку 2017 року вона змінила власника. Того ж року компанія Голден Деррік змінила назву, а ще через рік держава відмовилася від своєї частки у ній.

Тепер заарештовані права передали в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Як повідомляв Харків Times, у травні 2019 року НАЗК викликало нардепа від партії “Народний фронт”, харків’яниниа Ігоря Котвіцького для надання пояснень.