Харківська міськрада заплатить «Ритуалу» 1,5 млн грн за перепоховання похованих у мішках на 18-му кладовищі

Фото: Іванна Скиба-Якубова/lb.ua

Харківська міська рада оголосила тендер на перепоховання нещасних, яких ховали в мішках у траншеях з лютого по вересень 2022 року у секторах № 120 та 124 міського кладовища №18. Переможцем тендеру сьогодні, 3 квітня, визнано комунальне підприємство «Ритуал». Усього виходить 1,5 мільйони гривень на перепоховання 99 тіл.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на порталі Prozorro.

Вартість перепоховання одного тіла – 15 777 гривень, найбільша у цій сумі – доля ексгумації (9960 гривень). Також на кожного перехороненого покійника виділяється  2 420 гривень – вартість труни, 1 тис. гривень – на перенесення труни з тілом, 122 гривні на транспортування та 2 275 гривень – на копання могили.

І жодної відповіді немає на запитання, чому ж міськрада змушена сьогодні під тиском громадськості та ЗМІ ексгумувати поховані тіла та ховати їх знову? Хто і чому порушив цілу низку державних законів, створивши це жахливе нелюдське «місце поховання» у 120-му та 124-му секторах 18-го кладовища? І, нарешті, хто персонально відповідатиме за огидне ставлення до померлих і до живих?

Колишнього директора КП «Ритуал» Євгена Журавльова міськрада звільнила від виконання обов’язків у липні минулого року «у зв’язку із закінченням строку дії контракту». У розпочатій прокуратурою кримінальній справі, відкритій щодо можливих порушень в організації поховань, наразі немає жодних імен – розслідуються «можливі порушення вчинені посадовими особами, які були відповідальні за поховання». Як сказав у листопаді минулого року виданню lb.ua речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, «зараз вивчаються певні документи, які стосуються процесу поховання, подано відповідні запити, проводиться опитування свідків зі сторони потерпілих, всебічно вивчаються всі процеси та дії, які відбувалися під час поховань. Якщо після вивчення документів виникнуть питання до посадових осіб чи керівників певних організацій, їх буде допитано». У якому стані розслідування знаходиться на сьогодні, Харків Times на момент виходу цього матеріалу відповіді не отримав.

Взагалі вся ця жахлива історія, можливо, так і залишилася б поза межами громадської уваги, якби в набат не почала бити харків’янка Іванна Скиба-Якубова, яка опублікувала в lb.ua перший матеріал про харківське 18-те кладовище. З’ясувалося, що у безіменних могилах та траншеях поховані й захисники Харкова, і загиблі у будинку ХОВА. І існує цей жах зовсім поруч з Алеєю Слави, над якою майорять українські прапори. А зовсім недалеко розташовані славнозвісні сектори №120 та 124. Мер Харкова Ігор Терехов після оприлюднення огидних подробиць «поховань» на 18-му кладовищі запевняв, що, принаймні, всі військові будуть поховані на тій самій Алеї Слави за кошти міста.

Як повідомляє Скиба-Якубова «за даними Департаменту ЖКГ, у 124 секторі кладовища №18 поховано 1220 людей. У списках робочої групи є 920 ідентифікованих осіб». Сьогодні мова йде про перепоховання 99 тіл. Питання викликають і строки, які озвучувалися різними посадовцями міськради з приводу ексгумації та перепоховання. Спочатку звідкілясь виник строк у три роки, мовляв раніше перепохованням займатися не можна, але згодом з’ясувалося, що такої норми немає в жодному документі. Потім виникло твердження, ніби займатися ексгумацією планується виключно у холодну пору року – «із санітарно-гігієнічних міркувань». Аж ось сьогодні, 3 квітня, оприлюднено результати тендеру, строки якого вказані: до 31 грудня. Тобто попереду майже вся весна, все літо, вся осінь. «Холодної пори року» залишається зовсім небагато. І цілком незрозуміло, що робитимуть із позосталими 1121 тілом, чи хоча б з 821 ідентифікованими останками. Вони так і залишаться в траншеях у мішках невідомої якості?

Як повідомляв Харків Times, за час повномасштабного вторгнення росії прильоти були зафіксовані майже на всіх кладовищах Харкова. Там досі тривають роботи з виявлення та знешкодження ворожих боєприпасів. Найбільш небезпечними вважаються кладовища №17 та «Сосни» – їх закрили для відвідувань.