Сапери розмінували близько 1% замінованої території Харківщини

Циркуни, 8 травня 2022 року. Фото: t.me/synegubov

Піротехніки розмінували близько 1% замінованої території Харківської області. Усього в області замінованими вважаються близько 500 тисяч гектарів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на брифінгу речника Управління ДСНС області Євгена Василенко.

«Це повністю Куп’янський район, повністю Ізюмський район, частково Чугуївський район — Вовчанська, Старосалтівська громада. Частково Харківський район вздовж кордону з російською федерацією. І частково Богодухівський район — це Золочівська громада», – уточнив Василенко.

За його словами, території вздовж лінії фронту та кордону з рф не можуть вважатися розмінованими навіть після праці саперів, оскільки «після того, як певна кількість боєприпасів на тій території була розмінована, ворог обстрілює повторно».

Після контрнаступу українських військ у вересні піротехніки обстежили на Харківщині 1925 га території, 257 км автомобільних доріг, 811 км ліній електропередачі, 160 км залізничних колій, 190 км газопроводів. Були виявлені та знешкоджені 52 973 вибухонебезпечних предметів. Усього ж з початку повномасштабного російського вторгнення на території області піротехніки знешкодили понад 60 тисяч таких предметів – це найбільша кількість боєприпасів по всій Україні. В середньому щодня ДСНС отримує близько 200 заявок на розмінування.

«Що взимку, що навесні. Не було жодного дня, щоб сапери не виїжджали на розмінування. Щодня обстежується територія. Ця робота ще буде проводитися не один рік», – зазначив Василенко.

За його словами, найнебезпечнішою вважається протипіхотна фугасна міна ПФМ-1 («пелюстка»).

«Ця міна взагалі непомітна в траві й навіть на землі. Ворог замінував майже всю територію деокупованої Харківщини цими вибухонебезпечними предметами. Наносить часткові травми людині, тобто відриває ступню. І людина може загинути від больового шоку або від втрати крові», – розповів речник ДСНС.

Цих мін досить багато на території Балаклійської громади, взагалі на Ізюмщині.

«Бували випадки, коли після того, як людина підірвалася на цьому боєприпасі, виїжджають сапери й виявляють тільки на території одного домоволодіння близько 70 одиниць саме “пелюстки”», – каже Василенко.

За попередніми даними, на території області піротехніки виявили щонайменше близько тисячі «пелюсток», а також інших протипіхотних мін.

Як повідомляв Харків Times, вчора, 25 березня, в Ізюмському районі Харківської області внаслідок підриву на вибуховому пристрої отримав поранення 55-річний мирний мешканець. Чоловік рибалив на ставку у селі Щурівка Балаклійської громади.

Також вчора, 25 березня, у селі Шестакове Чугуївського району Харківської області легковий автомобіль наїхав на протитанкову міну та підірвався. 70-річний водій від отриманих травм загинув на місці.