У Харкові визначили, які пошкоджені росіянами будівлі відновлять і які знесуть

Фото: Сергій Бобок/Харків Times

У Харкові розпочали обстеження пошкоджених російськими обстрілами будівель, по завершенню якого буде вирішено: зносити постраждалий будинок чи відновлювати. Обстеження проходитиме у три етапи. Наразі завершено перший.

Про це Харків Times повідомили в Харківській міській раді.

За 13 місяців війни внаслідок ворожих обстрілів близько 5,2 тис. будівель у Харкові отримали пошкодження різного ступеня тяжкості.

За словами першого заступника директора Департаменту ЖКГ Олексія Богача, всі пошкоджені будівлі пройшли перший етап обстеження – технічний огляд балансоутримувачем та його інженерним складом. Згідно з результатами, 450 будинків мають значні ступені ушкодження та потребують детального обстеження.

«Детальне обстеження проводиться з інструментальними та геометричними елементами. Тобто якщо будівля змінила свої властивості, ми проводимо детальне обстеження, а після нього, коли розуміємо, що там була пожежа, є деформація, відсутні конструкції, проводимо вже третю експертизу – інструментальну. Вона проводиться протягом 2-4 місяців. Це справді велика робота, вона виконується за участю спеціалізованих інститутів та установ», – пояснив Олексій Богач.

Після всіх трьох етапів обстеження пошкоджених будинків фахівці розробляють проектно-кошторисну документацію. Якщо виявиться, що відновлення будинку коштуватиме дорожче, ніж будівництво нового, його зноситимуть.

У міськраді також повідомили, що в минулому році було відновлено 200 пошкоджених російськими обстрілами будинків. Ще на 50 зараз проводять відновлювальні роботи.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові не підлягають відновленню 500 зруйнованих через війну будинків. Влада Харкова має намір збудувати два нові мікрорайони для містян, які втратили житло через російські обстріли.

Внаслідок численних наземних та повітряних обстрілів була пошкоджена 241 будівля закладів освіти, що складає 55% освітнього фонду міста Харкова.