Колишньому “регіоналу” з Харкова загрожує до 10 років ув’язнення за колабораціонізм

До десяти років ув’язнення загрожує 57-річному прихильнику “руського міру”, який добровільно обійняв посаду “и.о. председателя временной гражданской администрации Харьковского района Харьковской области”, яка розміщувалася в смт Козача Лопань. Чоловіка підозрюють у колабораційній діяльності.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За інформацією слідства, підозрюваний – мешканець міста Харків. У минулому колаборант двічі був депутатом від забороненої нині “Партії регіонів”. Після початку широкомасштабної війни став гауляйтером Харківського району.

“З липня до вересня він регулярно проводив наради з керівниками підприємств та установ, що залишилися на окупованій території, а також виконував інші організаційно-розпорядчі функції у незаконному органі влади російсько-окупаційних військ.”, – розповів Владислав Абдула.

Крім цього колаборант давав на камеру коментарі рашистським пропагандистам, дискредитуючи Сили Оборони України. Зокрема, він брехав, що ЗСУ обстрілюють Козачу Лопань, розповіли в прокуратурі області.

Також встановлено, що після початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну він заснував бізнес у Бєлгороді, займаючись там виробничою діяльністю та сплачуючи податки до бюджету рф.

Під час контрнаступу ЗСУ гауляйтер втік разом з окупантами. І наразі переховується на тимчасово окупованих територіях. Йому заочно оголосили про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у караються у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

За інформацією начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергія Болвінова, гауляйтером Харківського району був колишній “регіонал” Ігор Телятніков.

Як повідомляв Харків TimesДергачівський районний суд Харківської області закрив кримінальне провадження проти старости селища Козача Лопань Людмили Вакуленко, яку звинувачували у державній зраді.