У Харкові затримали ділка, який за 2300 євро через систему “Шлях” оформив дозвіл на виїзд за кордон (фото)

Фото: Харківська обласна прокуратура

У центрі Харкова правоохоронці затримали керівника гуманітарного штабу, який вимагав та отримав 2300 євро за організацію незаконного перетину кордону через систему «Шлях».

Про це Харків Times повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, 54-річний затриманий очолював гуманітарний штаб у одного з державних підприємств у м. Харкові.

У середині березня цього року він запропонував чоловіку призовного віку виїхати за кордон під виглядом водія, який займається перевезенням гуманітарної допомоги та вантажів для потреб ЗСУ. Ділок запевнив “клієнта”, що може “вирішити питання” відносно включення даних потенційного ухилянта до системи “Шлях”, що дозволить тому безперешкодно виїхати за межі України.

За «послугу» він оголосив ціну у сумі 2300 євро.

“Ділок, маючи зв‘язки у декількох благодійних фондах Харківської області, надав «клієнту» документи про те, що той нібито є водієм, який транспортує товари з-за кордону до України. Для цього фігурант забезпечив складання необхідних офіційних документів благодійними фондами та їх подальше спрямування до відповідного державного органу для включення особи до системи «Шлях».”, – розповіли в прокуратурі

Під час передачі грошей на центральній площі Харкова правоохоронці затримали ділка в порядку ст. 208 КПК України. Затриманому повідомили про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднаного з вимаганням такої вигоди (ч. 3 ст. 369-2 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 тис грн до 93 500 грн) або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Слідство вирішує питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Також у прокуратурі пообіцяли у ході подальшого розслідування надати правову оцінку діяльності відповідних благодійних фондів.

Як повідомляв Харків Times, батько та син з Харкова намагалися втекти з золотом і грошима до Румунії.