Грабували цивільних у військовій формі – у Харкові 8 зловмисників підозрюють у бандитизмі

Слідчі додатково повідомили про підозру у бандитизмі 8 зловмисникам, які у військовій формі зі зброєю вчиняли напади на мирних мешканців Харкова та області.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ у Харківській області Владислав Абдула.

“Учасники банди вчиняли збройні «нальоти» на оселі громадян та «вибивали» з них гроші та інші цінні речі. Нападники залякували людей зброєю, застосовували до них насильство та погрози фізичної розправи.”, – повідомив Владислав Абдула.

За його словами, організатором банди був 45-річний харків’янин, який у минулому працював в органах міліції. До складу банди також входили раніше засуджені за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема за умисне вбивство.

Організатор непогано знався на методах ведення оперативно-розшукової діяльності і використовував ці знання, щоб запобігти викриттю його злочинів правоохоронцями.

Зокрема, за його вказівкою члени банди вчиняли напади у військовій формі та з нашивками правоохоронних органів України, використовували під час спілкування рації, щоб унеможливити їх ідентифікацію та встановлення місцезнаходження, для конспірації називали один одного за позивними.

“До кожного нападу члени банди ретельно готувалися: розробляли плани, дізнаватися про матеріальне становище жертв, встановлювали за ними спостереження, щоб вивчити їх розпорядок дня і визначити сприятливий час для нападу, ознайомлювалися з місцевістю, щоб їхні злочинні дії не були помічені сторонніми особами, а учасники банди не були викриті та затримані.”, – розповів Владислав Абдула.

За даними слідства, під час нападів члени банди використовували вогнепальну автоматичну зброю, яка на початку війни видавалася добровольчим підрозділам для боротьби з російськими окупантами.

Правоохоронці затримали бандитів у вересні минулого року. Кожному з них раніше оголошені підозри за ч. 4 ст. 187 КК України (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану та поєднаний із проникненням до житла), а окремим фігурантам ще й за ч. 3 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене організованою групою).

Нещодавно слідчі організатору та сімом членам банди додатково повідомили про підозру за ст. 257 Кримінального кодексу України (бандитизм). За такий злочин передбачене позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Спікер СБУ підкреслив, що правоохоронці зазвичай дуже рідко застосовують на практиці цю кримінальну статтю, у тому числі й через виняткову складність доказування її головної кваліфікуючої ознаки – мети створення банди – вчинення нападів.

Усі восьмеро підозрюваних наразі перебувають під вартою.

Як повідомляв Харків Times,співробітники СБУ затримали бандитів, які під виглядом правоохоронців вчиняли збройні «нальоти» на оселі громадян у Харкові та області та «вибивали» з них гроші та інші цінні речі.