Гауляйтеру Вовчанська Чигиринову загрожує довічне ув’язнення

У Харкові за держзраду судитимуть 45-річного Дмитра Чигиринова, кримінального авторитета на прізвисько “Чиж” з Вовчанська. Він співпрацював з представниками ПВК «Вагнер», які зайняли місто, і намагався стати «мером» Вовчанська під час окупації.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, співпрацювати з ворогом “Чиж” розпочав з перших днів окупації м. Вовчанськ. Від представників ПВК «Вагнер» він отримав завдання: збирати «данину» з фермерів, які мали намір продовжувати діяльність під час окупації. Вказаний «грошовий збір» був узгоджений із розрахунку $50 з кожного гектара земельної ділянки у користуванні підприємства.

Отримував від фермерів зрадник чималі суми: $46 000 доларів, $20 000 доларів та $60 000, які передавав окупантам.

Згодом зрадник поїхав до рф на зустріч з представником управління ФСБ в Бєлгородській області, де йому запропонували очолити окуповану Вовчанську громаду, на що він погодився.

Повернувшись до Вовчанська, чоловік разом з командиром взводу ПВК «Вагнер» проник на територію складських приміщень м’ясокомбінату, яку незаконно зайняли окупанти в якості тимчасового пункту зберігання російської гуманітарної допомоги.

У березні минулого року він організував незаконний збір підписів за відставку чинного Вовчанського міського голови та планував сам очолити місто.

“Для реалізації «голосування» було підготовлено аркуші про те, що підписант погоджується призначити чоловіка на посаду «исполняющего обязаности главы администрации в Волчанске в связи с его правильной жизненной позицией, направленной на благо города и жизни людей». Підписантів «задобрювали» пакетом російської гумдопомоги.”, – розповіли в прокуратурі.

Дмитро Чигиринов організував масовий захід біля Будинку культури Вовчанської міськради, де під супровід гімну рф підняв на флагшток російський триколор.

Він також встиг надати вказівки вчителям вилучити проукраїнські теми з процесу навчання, а учасників АТО, учасників патріотичного руху «Азов», загиблих учасників Революції гідності представляти в якості злочинців.

Наразі “Чиж” перебуває під вартою. Його судитимуть за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Справу розглядатимуть у Київському районному суді м. Харкова.

В Дмитра Чигиринова є молодший брат Михайло, який також радо зустрічав окупантів, здавав їм адреси проукраїнські налаштованих місцевих мешканців. Обидва брати відомі у кримінальних колах як “брати Чижи”.

Як повідомляв  Харків Times, банда “Чижи” до складу якої входило вісім зловмисників, під час окупації міста Вовчанськ відбирала у місцевих мешканців автівки, сільгосптехніку, гроші. Деяких жителів бандити незаконно позбавляли волі та вимагали кошти. Правоохоронці задокументували вже понад 40 злочинів, скоєних цим угрупуванням.