Прокуратура нарешті зобов’язала Харківську обладміністрацію рятувати пам’ятку архітектури в Чугуєві

Фото: Харківська обласна прокуратура

За позовом Чугуївської окружної прокуратури Харківської області суд зобов’язав Харківську обласну державну адміністрацію укласти охоронні договори на об’єкт культурної спадщини — пам’ятку національного значення «Військове училище» у Чугуєві та привести її в належний стан.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

«Встановлено, що у власності держави в особі Харківської обласної державної адміністрації перебуває вказана пам’ятка архітектури національного значення… Наразі будівля знаходиться в критичному аварійному стані», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Про те, що будівля пам’ятки архітектури та містобудування національного значення Штабів військових поселень «знаходиться у критичному стані», в обладміністрації знали принаймні із серпня 2019 року, коли обрушилася частина стіни історичної будівлі. Наступний «дзвін» пролунав у ніч на 15 листопада 2021 року, коли  обвалилася частина зовнішньої стіни східного корпусу будівлі.

«Наскрізний отвір у несучій конструкції стіни, який утворився унаслідок першого обвалу в серпні 2019 року, збільшився, і руйнація будівлі може продовжитися», – повідомляли тоді у Чугуївській міськраді.

Обладміністрація розводила руками та заявляла устами головного архітектора області, директора Департаменту містобудування та архітектури ХОДА Антона Коротовських, що головним чинником, який заважає виконанню протиаварійних робіт та реконструкції будівлі за рахунок обласного бюджету є державна форма власності.

А тим часом зовсім поруч із будівлею пам’ятки, яка повільно руйнувалася, завершувалося будівництво нового мосту із оглядовим майданчиком за президентською програмою “Велике будівництво”.

«Цікаво, а чи можна було зробити його простіше і дешевше на десяток мільйонів? Без майданчика, наприклад. А заощаджені гроші пустити на ремонт бічного крила училища? Треба буде сходити на майданчик, подивитися і оцінити – чи вартий він найкращої історичної будівлі Чугуєва», – писав тоді у Facebook чугуївський краєзнавець Артем Левченко.

Відтоді багатостраждальну будівлю встигли передати у власність ХОДА, але це їй не допомогло – історична споруда продовжувала руйнуватися. А потім було повномасштабне вторгнення і численні обстріли Чугуєва, руйнація житлового фонду та об’єктів інфраструктури, зруйновані села та міста Харківщини. Де вже тут було опікуватися якоюсь історичною пам’яткою, навіть якщо з її стін вийшли майже 50 славетних військових Української держави та армії УНР, включно з полковником Петром Болбочаном, навіть якщо саме тут починав своє навчання величний художник Ілля Репін?

Згідно з повідомленням прокуратури, обласна адміністрація не спромоглася навіть укласти охоронні договори щодо пам’ятки архітектури та історії національного значення, зробити це її нині зобов’язує суд.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, станом на кінець літа 2022 року зафіксовано 464 епізоди воєнних злочинів росії проти української культурної спадщини. Внаслідок обстрілів російських окупантів зазнали руйнацій і пошкоджень 139 об’єктів культурної спадщини України – пам’ятки національного та місцевого значення, об’єкти цінної історичної забудови тощо. Окрім того, були знищені або постраждали 361 мистецький об’єкт та заклад культури. Це релігійні споруди, бібліотеки, музеї та заповідники. Злочини російських окупантів було зафіксовано у 15 регіонах України. Найбільше пошкоджень виявлено у Харківській та Донецькій областях.

Дуже не хочеться, щоб до цього сумного мартирологу приєдналася й ця пам’ятка, яку зараз знищують не вороги, а байдужість української влади.

Як повідомляв Харків Times, у ніч на 15 листопада 2021 року в Чугуєві Харківської області обвалилася частина зовнішньої стіни східного корпусу будівлі Штабів військових поселень – пам’ятки архітектури та містобудування національного значення.