У Чугуєві продовжує руйнуватись пам’ятка архітектури національного значення (фото)

Фото: chuguev-rada.gov.ua

В ніч на 15 листопада у Чугуєві Харківської області обвалилася частина зовнішньої стіни східного корпусу будівлі Штабів військових поселень – пам’ятки архітектури та містобудування національного значення.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Чугуївської міськради.

“Наскрізний отвір у несучій конструкції стіни, який утворився унаслідок першого обвалу в серпні 2019 року, збільшився, і руйнація будівлі може продовжитися”, – йдеться у повідомленні.

Міський голова Галина Мінаєва повідомила керівництво Харківської облдержадміністрації про надзвичайну подію та попросила оперативно вжити заходів щодо збереження історичної будівлі.

Після обрушення з масштабами руйнувань ознайомився головний архітектор Харківської області, директор Департаменту містобудування та архітектури ХОДА Антон Коротовських. Він зауважив, що головний чинник, який заважає виконанню протиаварійних робіт та реконструкції будівлі за рахунок обласного бюджету, – державна форма власності. Наразі триває процес передачі будівель з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

Коротовських повідомив, що в обладміністрації буде проведено термінову нараду, на якій буде вирішуватись питання необхідності виконання додаткового обстеження об’єкту з наданням висновків стосовно усунення аварійної ситуації, а також прискорення процесу передачі будівлі з державної власності у спільну власність територіальних громад.

Територія довкола обвалу будівлі становить небезпеку для пішоходів та автомобілістів. Міська влада планує обмеження руху транспорту та встановлення попереджувальних знаків.

“Будівля колишнього Чугуївського юнкерського училища вистояла в пеклі боїв за Чугуїв під час Великої Вітчизняної війни – снаряди як горох відскакували від цегляних стін аракчеївської споруди. Куди згубнішою для цих стін виявилася нинішня байдужість держави”, – написав у Facebook чугуївський краєзнавець Артем Левченко.

Він нагадав, що буквально за сотню метрів від обвалу завершилося будівництво нового мосту за президентською програмою “Велике будівництво”.

“Гарний міст, що й казати. Добротний. З оглядовим майданчиком. Кажуть,…дцять+ мільйонів обійшовся. Цікаво, а чи можна було зробити його простіше і дешевше на десяток мільйонів? Без майданчика, наприклад. А заощаджені гроші пустити на ремонт бічного крила училища? Треба буде сходити на майданчик, подивитися і оцінити – чи вартий він найкращої історичної будівлі Чугуєва. Чи побіжать милуватися трасою туристи, позбавлені екскурсій просякнутим історією “Гніздом орлів”, – написав він.

Триповерхова будівля Штабів військових поселень побудована у 1826—1834 рр., вона є центром єдиного збереженого досьогодні на території Слобідської України ансамбля забудови центру військових поселень 19 сторіччя. Після ліквідації у 1857 військово-поселеної системи, у 1865 році у будівлі відкрилося Чугуївське юнкерське піхотне училище. Воно проіснувало до 1918 року та було одним з найкращих військових учбових закладів того часу. Його неофіційно називали “Гніздо орлів”. Сьогодні в частині приміщень розташовується один з відділів Художньо-меморіального музею І. Ю. Рєпіна.

Як повідомляв  Харків Times, у серпні 2019 року у Чугуєві обрушилася частина стіни історичної будівлі Штабів військових поселень.

У листопаді 2020 року робоча група харківської обласної ради зобов’язала Департамент містобудування та архітектури облдержадміністрації максимально швидко розробити проект розпорядження для Кабміну про передачу будівлі штабів військових поселень в Чугуєві з державної власності у спільну власність територіальних громад області.