Гауляйтершу Савинців засудили на п’ять років

Суд виніс вирок 44-річній жінці, яка очолювала окупаційну адміністрацію в селищі Савинці Ізюмського району Харківської області.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За інформацією слідства, до широкомасштабної війни жінка працювала у місцевому будинку культури. Під час окупації, на початку червня 2022 року вона добровільно зайняла посаду так званого «помічника начальника відділу села Морозівка». На цій посаді вона збирала для окупантів списки та паспортні дані місцевих мешканців.

У серпні ворожа поплічниця пішла на підвищення і стала «начальником Савинского териториального отдела Изюмской ВГА». Очоливши відділ, жінка безпосередньо брала участь в нарадах керівників відділів окупаційної влади та займалась оформленням працівників, які були готові співпрацювати з ворогом.

“На підставі зібраних Службою безпеки доказів жінку визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив її до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій в органах державної влади чи органах місцевого самоврядування строком на 10 років, та з конфіскацією усього належного їй майна.”, – розповів Владислав Абдула.

Обвинувачена – Катерина Донник, мешканка Морозівки. За підозрою у колабораціонізмі Донник було затримано у середині грудня.

Стаття, за якою було засуджено Донник, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років.

Вирок суду поки ще не вступив в силу, оскільки триває час на апеляційне оскарження.

Як повідомляв Харків Times, суд відмовив прокуратурі у клопотанні про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо Катерини Донник, яка очолювала окупаційну адміністрацію в селищі Савинці Ізюмського району Харківської області.