Харківську школу №11 назвали на честь Даніїла Дідіка

Харківську школу №11, де вчився загиблий через теракт біля Палацу спорту 15-річний Даніїл Дідік, назвали на честь юного патріота. Рішення про перейменування навчального закладу було прийнято сьогодні, 28 лютого,на п’ятнадцятій позачерговій сесії Харківської міської ради 8-го скликання.

Про це Харків Times повідомили у Харківській міській раді.

Згідно з рішенням, Харківську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №11 з поглибленим вивченням окремих предметів перепрофілювали та перейменували на Харківський ліцей №11 імені Данила Дідіка.

“Це було зроблено, щоб привести тип навчального закладу у відповідність до вимог законодавства та вшанувати пам’ять колишнього учня школи №11 Данила Дідіка, який загинув внаслідок терористичного акту 22 лютого 2015 року, нагородженого посмертно орденом «За мужність» III ступеня”, – йдеться в повідомленні.

Даніїл Дідік — наймолодша та, мабуть, найвідоміша жертва теракту біля Палацу Спорту 2015 року. Вибух на проспекті Маршала Жукова стався 22 лютого 2015 року під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності. Внаслідок вибуху на місці загинули двоє людей — активіст Євромайдану 52-річний Ігор Толмачов та 37-річний підполковник міліції Вадим Рибальченко. Було поранено 11 людей. Двоє поранених — 15-річний школяр Данило Дідик та 18-річний студент Микола Мельничук — пізніше померли у лікарні.

Харківські активісти після подій біля Палацу спорту неодноразово зверталися до міськради з проханням присвоїти 11-й школі, де навчався Даня Дідік, його ім’я, проте отримували відмову.

Як повідомляв Харків Times, 28 грудня 2019 року обвинувачених у теракті біля Палацу Спорту 22 лютого 2015 року Віктора Тетюцького, Володимира Дворнікова та Сергія Башликова засудили до довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Однак у зв’язку із «виключними обставинами» запобіжний захід для засуджених змінено на «особисте зобов’язання», оскільки терористів готували до обміну полоненими з Російською Федерацією. Незабаром відбувся й сам обмін.

25 серпня 2020 року рішенням Харківського апеляційного суду оголошено у розшук засуджених до довічного ув’язнення за скоєння теракту біля Палацу Спорту Віктора Тетюцького, Володимира Дворнікова та Сергія Башликова, яких у грудні 2019 року звільнили за обміном та передали на тимчасово окуповані території. Уся трійця обвинувачених не з’явилася на засіданні суду, де планували розглянути скаргу на довічний вирок.