В Ізюмському районі затримали одну з організаторок так званого референдуму

Слідчі повідомили про підозру у колабораціонізмі 43-річній мешканці села Морозівка Ізюмського району Харківської області, яка під час окупації співпрацювала з ворогом і займала посади у незаконно створених “адміністраціях”.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції Харківської області.

За інформацією правоохоронців, жінка добровільно обійняла посаду «помощника начальника отдела (с. Морозовка)», пізніше стала начальником так званого «Савинского территориального отдела Изюмской ВГА» та виконувала організаційно-розпорядчі й адміністративно-господарські функції.

“З початку червня 2022 року збирала списки та паспортні дані місцевих мешканців, надавала вказівки та розпорядження старшим вулиць, проводила збори місцевих мешканців. З серпня, працюючи начальником «Савинского териториального отдела Изюмской ВГА», зловмисниця здійснювала керівництво відділом, забезпечувала виконання покладених на відділ завдань, брала участь в нарадах керівників окупаційної влади, забезпечувала оформлення документації стосовно прийому працівників”, – розповіли у поліції.

За інформацією СБУ області, зібрані паспортні дані зрадниця передавала ворогам, який їх використовував для фальсифікації «результатів» фейкового плебісциту. Також під час окупації вона активно підшукувала «однодумців», яких намагалась залучити до співпраці з агресором. За це пропонувала «посади», російські зарплати і лояльність рашистів.

“Після звільнення Харківщини колаборантка намагалась переховуватись на території Ізюмського району, але співробітники СБУ своєчасно викрили її і затримали.”, – повідомили у спецслужбі.

Затриманій повідомили про підозру у скоєнні злочину за ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники СБУ Харківської області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Ізюмської окружної прокуратури.

Як повідомляв Харків Times, до 15 років позбавлення волі засуджено мешканку с. Височинівка Чугуївського району Харківської області, яка здавала ворогу позиції української армії.