СБУ затримала одного з організаторів псевдореферендуму про приєднання Куп’янщини до рф

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Правоохоронці затримали 56-річного прихильника “руського міру” з пгт Шевченкове Куп’янського району Харківської області. Під час тимчасової окупації він займався «приєднанням» регіону до рф.

Про це Харків Times довідався з повідомлень Харківської обласної прокуратури та управління СБ України у Харківській області.

За інформацією слідства, чоловік добровільно увійшов до лав місцевої окупаційної адміністрації.

“Там його призначили «главным специалистом сектора внутренней политики Шевченковского территориального управления ВГА Купянского района Харьковской области». На цій посаді він організовував та проводив заходи політичного характеру, здійснював інформаційну діяльність у співпраці з окупантами, спрямовану на підтримку держави-агресора та окупаційної адміністрації.”, – розповіли у спецслужбі.

Встановлено, що зрадник був відповідальним за збір інформації щодо агітаційних приміщень, стендів, флагштоків та місць розташування виборчих комісій на території Шевченківского району Харківської області. Він особисто здійснював огляд приміщень для проведення в подальшому референдуму про приєднання української території до держави агресора.

Крім того, він поширював пропагандистську газету «Харьков Z» серед місцевого населення.

“На шпальтах газети публікувались матеріали, за допомогою загарбники намагались створити позитивне ставлення до держави-агресорки. У статтях друкованого видання заперечувалась збройна агресія рф проти України, а окупанти були представлені як «визволителі», а також транслювались тези щодо «турботи» держави-агресорки та готовності рф надавати будь-яку допомогу населенню.”, – розповіли в прокуратурі.

Після звільнення частини регіону зрадник намагався «сховатися» від правосуддя, однак співробітники Служби безпеки встановили його місцезнаходження і затримали. Слідчі повідомили йому про підозру за ч. 6 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність у формі здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією). За такий злочин йому загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 12 років.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Харків Times, у Куп’янську затримали окупаційного “криміналіста”, який фабрикував справи на воїнів АТО.