У Харкові поступово позбудуться російських топонімів – Терехов

Фото: city.kharkov.ua

У Харкові процес перейменування топонімів, пов’язаних з росією, відбуватиметься поступово, і передбачає громадські обговорення.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради з посиланням на інтерв’ю Харківського міського голови Ігоря Терехова медіагрупі «Накипіло».

«Ми не всі вулиці разом перейменовуватимемо, бо це неможливо. Це заплутає людей, а ще перейменування пов’язані зі змінами у певних документах, тому я хочу, щоб ми це робили крок за кроком, щоб максимально не завдавати незручностей людям», – зазначив міський голова.

Також Ігор Терехов розповів, що після перемоги у війні в Харкові увічнять імена героїв – на їх честь назвуть вулиці, встановлять меморіальні дошки та пам’ятні знаки.

Процес позбавлення від радянської спадщини у топонімах Харкова для міської влади ніколи не був легким. Ще за часів мера Генадія Кернеса міськрада вперто відмовлялася погодитися з перейменуванням проспекта маршала Жукова на проспект Петра Григоренка. Топонімічна боротьба Жуков VS Григоренко тривала у Харкові декілька років, з червня 2019-го. Депутати міськради три рази ухвалювали рішення про повернення проспекту імені радянського маршала, а харківські суди, згідно з законодавством про декомунізацію, відміняли їх.

Так само влада чинила спротив знесенню погруддя маршалу Жукову. Па’мятник радянському воєначальнику знесли 17 квітня 2022 року захисники Харкова з підрозділу “Кraken” на чолі з Костянтином Немічевим. Сподіваємось, що цього разу остаточно.

11 травня, на позачерговій сесії Харківської міської ради було прийнято рішення про перейменування чотирьох топонімів, пов’язаних із росією.

Як повідомляв Харків Times 7 травня, на офіційному сайті Харківської міської ради почали приймати пропозиції харків’ян щодо перейменування вулиць, площ, провулків та районів міста у зв’язку з неприйняттям більшістю мешканців Харкова назв, пов’язаних із росією, яка чинить брутальну агресію проти нашої держави.

Громадська ініціатива “Харківська топонімічна група” закликає владу міста відмовитись від кулуарного вирішення питань перейменувань вулиць та розпочати публічну фахову дискусію щодо питань топоніміки.