“Харківська топонімічна група” закликає владу міста відмовитись від кулуарного вирішення питань перейменувань вулиць (фото)

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Громадська ініціатива “Харківська топонімічна група” закликає владу міста відмовитись від кулуарного вирішення питань перейменувань вулиць та розпочати публічну фахову дискусію щодо питань топоніміки.

Про це Харків Times дізнався з відкритого листа Громадської ініціативи до міського голови Ігоря Терехова та Харківської міської ради. Наводимо текст його повністю.

“Повномасштабне російське вторгнення в Україну актуалізувало проблему очищення символічного простору українських міст від маркерів “русского міра”.

Бажання харків’ян прибрати з вулиць міста згадки про міста та “героїв” країни, яка щодня вбиває наших співгромадян, абсолютне справедливе. І визнання міською владою необхідності топонімічних змін та бажання їх робити можна лише вітати та підтримувати.

Але не можна мовчки спостерігати на те, в який спосіб це робиться сьогодні в Харкові. Без належного фахового обговорення. Без залучення дослідників харківської топоніміки, історії Харкова, моральних авторитетів. Без виваженої та фахової дискусії.

10 травня Комісія з питань топоніміки та охорони культурної спадщини при Харківський міський раді “освятила” перейменування Московського району, Московського проспекту, Білгородського шосе та Білгородського узвозу.

Нова назва Московського району – Салтівський – гармонійно впишеться в наявний топонімічний ландшафт Харкова. Харківська топонімічна група ще в 2015 році пропонувала здійснити це перейменування, але тоді для цього не було політичної волі.

Обговорення решти пропозицій викликало відчуття поспіху та дефіциту ідей. Виникають питання. Як виглядатиме на мапі Харкова Харківське шосе? Як називатиметься найбільший проспект у місті – Героїв Харкова чи Захисників Харкова? Чи варто нам змінювати тип топоніма з узвоза на вулицю? Адже узвози – це родзинка історичного Нагірного району, їх можна перерахувати на пальцях, а вулиць у Харкові – тисячі.

На жаль, міська влада наразі не продемонструвала системного підходу та не презентувала зрозумілої концепції. Що не може не викликати занепокоєння з огляду на необхідність перейменування сотень вулиць, у більшості з яких немає історичних назв, які можна було б відродити.

Тому Харківська топонімічна група наполягає на такому:

  • на сесію Харківської міської ради 11 травня винести перейменування Московського району на Салтівський, решту перейменувань – перенести на наступну сесію для доопрацювання;
  • розпочати публічну фахову дискусію щодо перейменувань, відмовитись від практики кулуарного вирішення питань топоніміки;
  • узгодити та презентувати цілісну концепцію топонімічних змін, спрямовану на презентацію Харкова як українського та європейського міста. Міста, яке знає та шанує свою історію, вшановує борців за українську Державність, Незалежність та Героїв, що виборюють нашу Свободу сьогодні;
  • повною мірою використовувати інтелектуальний потенціал Харкова. Залучити до вироблення згаданої концепції та напрацювання пропозицій харківських інтелектуалів: дослідників топоніміки, історії, краєзнавців, митців, науковців тощо”.

Группа активістів також провела сьогодні мистецьку акцію, “перейменувавши” Московський проспект на проспект Григорія Сковороди. Вони зняли відповідну табличку з будинку по Московському проспекту, 3 та викинули її до смітника. Після цього закріпили на будинку табличку з портретом Сковороди та відповідним надписом. Учасники акції наголошували, що вони не наполягають на саме такій назві проспекту, але прагнуть такою символічною акцією дати початок широкому обговоренню перейменування топонімів міста у рамках процесу “деімперіалізації”.

Керівник Північно-Східного територіального відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова повідомила у Facebook, що за попередніми оцінками, належить перейменувати не менш як 400 назв з понад 3000 наявних у місті. “Величезний масив роботи, який потребує часу. Звісно, якщо ми розраховуємо отримати якісний продукт, а не перейменування заради перейменування”, – наголосила вона.

Як повідомляв Харків Times 7 травня, на офіційному сайті Харківської міської ради почали приймати пропозиції харків’ян щодо перейменування вулиць, площ, провулків та районів міста у зв’язку з неприйняттям більшістю мешканців Харкова назв, пов’язаних із росією, яка чинить брутальну агресію проти нашої держави.

Завтра, 11 травня, відбудеться XI позачергова сесія Харківської міської ради, до порядку денного, зокрема, входить питання про перейменування. На засіданні топонімічної комісії міькради було прийнято рішення про перейменування московського району міста, однойменного проспекту та білгородських – спуску й шосе.