Завтра відбудеться XI позачергова сесія Харківської міськради

Харківська міськрада після обстрілу. Знято 2 березня 2022. Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Завтра, 11 травня, відбудеться XI позачергова сесія Харківської міської ради.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради.

«Одинадцята позачергова сесія Харківської міської ради 8-го скликання пройде 11 травня у дистанційному режимі», – йдеться у повідомленні.

Відповідне розпорядження сьогодні, 10 травня, підписав мер Харкова Ігор Терехов.

У порядку денному сесії чотири питання:

  1. Про внесення змін до Регламенту Харківської міської ради 8 скликання.
  2. Про розглядання звернення Харківської міської ради.
  3. Про розривання побратимських стосунків з містами російської федерації.
  4. Про перейменування об’єктів топоніміки.

Що стосується останнього питання, тут в міської влади намітилися певні розбіжності з поглядами багатьох харків’ян. Активісти, волонтери, небайдужі громадяни міста, багато з яких залишаються в Харкові під російськими обстрілами та бомбардуваннями, вимагають від влади – вже традиційно – більшої відкритості в цьому питанні й не імітації «громадських слухань», а дійсних порад з мешканцями Харкова.

Як повідомив щойно на своїй сторінці у Facebook директор Департаменту міськради з питань інформації та зв’язків з громадськістю Юрій Сидоренко, на засіданні топонімічної комісії міькради було прийнято рішення про перейменування московського району міста, однойменного проспекту та білгородських – спуску й шосе.

У міськраді вирішили, що московський район носитиме ім’я Салтівського (проти цього заперечень немає, бо всі згодні з тим, що багатостраждальна Салтівка має право дати свою назву всьому району), московський проспект, з точки зору міськради, має носити ім’я Героїв Харкова, білгородське шосе пропонують перейменувати на Харківське шосе, а білгородський спуск – на вулицю Героїв Рятувальників.

Треба зазначити, що Харківська міськрада спробували хоча б імітувати такі собі онлайн «громадські слухання» з топонімічних питань, запровадивши на своєму сайті окрему форму, де мешканці міста мали змогу внести свої пропозиції щодо перейменувань. Але зроблене це було усього кілька днів тому, вже у травні, й не відбулося жодної відкритої дискусії з цих питань між владою та населенням міста, істориками, фахівцями з питань містобудування, активістами та іншими «зацікавленими особами». Тобто Харків спостерігає вже звичний довоєнний волюнтаристський підхід влади до питань, які стосуються кожного жителя міста.

Як повідомляв Харків Times 7 травня, на офіційному сайті Харківської міської ради почали приймати пропозиції харків’ян щодо перейменування вулиць, площ, провулків та районів міста у зв’язку з неприйняттям більшістю мешканців Харкова назв, пов’язаних із росією, яка чинить брутальну агресію проти нашої держави.