У Харкові затримали створену кримінальним авторитетом банду “чорних рієлторів” (відео)

Фото: Владислав Абдула/Facebook

У Харкові правоохоронці викрили бандитів, що “віджимали” нерухомість у людей, яким важко постояти за себе: немолодих, одиноких, що мають психічні розлади або залежність від алкоголю. Залякування, викрадання, навіть фіктивний шлюб – негідники не гидували нічим, щоб обібрати людей.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

За оперативною інформацією, організували банду двоє харків’ян: 45-річний “кримінальний авторитет” та його 41-річний спільник. До незаконної діяльності вони залучили ще кількох місцевих мешканців.

Це була стійка злочинна організація з чітким розподілом ролей, повідомили у поліції. Банда орудувала на території Харкова впродовж останніх кількох років. Негідники підшукували одиноких осіб серед малозахищених громадян та створювали умови для “віджиму” їх майна. Шахраї вдавалися до різних методів, серед яких залякування, фізичне насилля та позбавлення волі.

“Одна з учасниць групи під виглядом співробітниці соціальної служби увійшла у довіру до 71-річного пенсіонера й оформила із ним фіктивний шлюб. Після цього зловмисники насильно вивезли чоловіка в інше помешкання з гіршими умовами та, застосовуючи фізичне насилля, змусили відмовитися від квартири на користь іншої особи. Згодом квартиру пенсіонера за фіктивними документами продали, а прибуток розділили між собою.”, – розповіли в поліції.

За подібною схемою бандити заволоділи житлом 42-річного харків’янина: силою змусили передати квартиру у чужу власність, а самому переїхати за межі міста у помешкання з гіршими побутовими умовами.

Ще однією жертвою зловмисників став 45-річний мешканець Харкова, який має проблеми із психічним здоров‘ям. Спільники силоміць утримували чоловіка у гаражному приміщенні, а його квартиру за підробленими документами переоформили на інших власників. Крім цього, аферисти на ім’я потерпілого зареєстрували фірму для подальшого використання у своїх потребах.

Правоохоронці з’ясували, що до діяльності шахраїв причетний один зі співробітників поліції Харківщини.

Правоохоронці провели 25 санкціонованих обшуків, під час яких виявили та вилучили готівку у різній валюті, банківські картки, телефони, чорнові записи, документи на нерухоме майно, автомобілі, печатки з ознаками підробки, зброю та пакунок з марихуаною. Вилучене направлено на експертизу, за результатами якої діям фігурантам буде надана додаткова правова кваліфікація.

Також з «полону» аферистів звільнено чоловіка, якого змовники утримували проти його волі.

Наразі головні фігуранти затримані в процесуальному порядку. Шістьом аферистам вже оголошено про підозру за незаконне позбавлення волі (ч. 2 ст. 146 КК України) та шахрайство у складі злочинної організації (ч. 3 та ч. 4 ст. 190, ч. 1 та ч. 2 ст. 255 КК України). Фігурантам загрожує до 12-ти років позбавлення волі.

Як повідомляв Харків Times, у Харкові затримали OLX-шахраїв, які ошукали близько 300 людей.