За п’ять місяців у Харківській області сапери знешкодили понад 50 тис ворожих мін та снарядів

Ілюстративне фото: ДСНС у Харківській області

З 8 вересня, початку деокупації Харківської області, станом на 9 лютого сапери ДСНС виявили та знешкодили на звільнених територіях понад 50 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Про це Харків Times повідомили у ДСНС області.

“Починаючи з 8 вересня 2022 року, піротехніки обстежили 1897,5 га території, 253 км автомобільних доріг, 786 км ЛЕП, 156,8 км залізничних колій та 188,7 км газопроводів, де виявлено та знешкоджено 50 тис. 469 ВНП.”, – розповіли у ДСНС.

Тілька за минулу добу, 8 лютого піротехніки ДСНС обстежили біля 0,25 га території, 1 км ЛЕП. Було виявлено та знешкоджено 25 одиниць ворожих мін, вибухівок та боєприпасів. У роботах брали участь 37 рятувальників (7 піротехнічних розрахунків ДСНС) з залученням 14 одиниць техніки.

У ДСНС просять всіх мешканців регіону у разі виявлення підозрілого предмету або вибухівки виконувати прості правила. В першу чергу про небезпечну знахідку слід повідомити за номером телефону — 101.

Категорично забороняється :
– торкатися предмету і пересувати його;
– користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
– заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
– торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Як повідомляв Харків Times, в Ізюмському районі Харківської області на міні підірвався автомобіль зі співробітниками ДСНС. Внаслідок підриву загинули два сапери, ще четверо отримали поранення.

Інтенсивність замінування у Харківській області набагато вища, ніж була в Київській. Протипіхотні міни буквально розсипані вздовж доріг.