Справу підозрюваного у хабарі колишнього очільника Харківської облради передали до суду

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури передали до суду справу про мільйонний хабар, в якому підозрюють колишнього голову Харківської облради Артура Товмасяна, його заступника Андрія Малиша та їхнього непоіменованого спільника-адвоката.

Про це Харків Times повідомили у САП.

“31 січня 2023 року за матеріалами досудового розслідування НАБУ прокурор САП скерував до ВАКС обвинувальний акт за обвинуваченням трьох осіб, а саме голови Харківської обласної ради, його заступника (посади вказані на момент вчинення злочину) та їхнього спільника, який здійснює адвокатську діяльність, в одержанні 1,05 млн грн неправомірної вигоди.”, – йдеться в повідомленні.

За версією слідства, на початку 2021 року голова Харківської облради у змові зі своїм заступником вимагав та одержав хабар у 1,05 млн грн за залишення на займаній посаді керівника обласного комунального підприємства, засновником якого є Харківська обласна рада.

Упродовж першого півріччя 2021 року посадовці отримали вказану суму коштів чотирма траншами, у тому числі за посередництва спільника-адвоката.

Голові Харківської обласної ради та його заступнику інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України. Дії адвоката кваліфіковані за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України. Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, 22 липня 2021 року детективи НАБУ затримали «на гарячому» заступника голови Харківської обласної ради та його спільника-адвоката після отримання ними останньої частини хабара, загальна сума якого склала 1 млн 50 тис. грн.

Як розповів під час брифінгу, 23 липня, детектив НАБУ Микола Карась, перевіряється причетність до скоєння даного злочину глави облради Артура Товмасяна.

4 серпня, правоохоронці повідомили голові Харківської обласної ради Артурові Товмасяну про підозру у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 368). Особливо великі в даному випадку – це 1,05 млн гривень.