Селищний голова Старого Салтова чекатиме суду за ґратами без права на заставу

Сьогодні, 10 січня, Харківський апеляційний суд скасував ухвалу суду першої інстанції щодо селищного голови Старого Салтова, якого підозрюють у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК). На вимогу прокуратури суд постановив нову ухвалу: тримання під вартою без права на заставу.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Слідство вважає, що під час окупації російськими військами селища Старий Салтів Чугуївського району області голова селища перейшов на бік ворога.

«Він провів нараду депутатів селищної ради, на якій заявив, що відтепер допомагатиме зс рф, а також агітував місцевих мешканців сприяти окупантам. Обвинувачений здійснював організаційне, матеріально-технічне сприяння та надавав необхідну допомогу представникам рф у проведенні підривної діяльності проти України», – йдеться у повідомленні.

Ухвалою Київського районного суду Харкова від 5 січня 2023 року задоволено клопотання прокурора про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно обвинуваченого, але водночас суд визначив заставу в сумі 268 400 гривень.

«У суді прокурори зазначили, що є підстави вважати, що обвинувачений переховуватиметься від суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, у тому числі і виїхавши на територію, що тимчасово окупована державою-агресором. Крім того, наявний реальний ризик впливу обвинуваченим на свідків, які в більшості своїй є його односельчанами і постійно там мешкають», – повідомляють у прокуратурі.

Суд узяв до уваги точку зору прокуратури й залишив підозрюваного за ґратами без права внесення застави.

Викликає певний подив поведінка судів першої інстанції, які все частіше визнають за підозрюваними у колабораціонізмі право внести заставу та фактично вийти на волю. Вже не вперше апеляційному суду доводиться виправляти такі незрозумілі «помилки» попередніх судів.

Як повідомляв Харків Times, 6 січня Харківський апеляційний суд у повному обсязі задовільнив апеляційну скаргу Харківської обласної прокуратури та призначив Дарії Кригіній, обвинувачуваній у коригуванні російського вогню по Харкову, що призвело до людських жертв та руйнувань, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави до 19 лютого 2023 року. Перед тим суд першої інстанції дозволив Кригіній вийти з СІЗО під заставу у півмільйона гривень. Таке рішення ухвалила суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Людмила Рибальченко.