В Ізюмі почала працювати найсучасніша ДНК-лабораторія (фото)

Фото: Нацполіція Харківської області

21 грудня найсучасніша ДНК-лабораторія, яка суттєво прискорить процес ідентифікації тіл, розпочала свою роботу в місті Ізюм, який понад півроку перебував під рашистською окупацію. Лабораторії та 300 чипів для проведення аналізів передав Україні американський бізнесмен Говард Баффет, який у листопаді побував на деокупованих територіях області, зокрема, в Ізюмі.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції області.

За інформацією правоохоронців, станом на 21 грудня не опізнаними залишаються близько 200 тіл, які були ексгумовані на деокупованих територіях області.

“З початку вересня поліція вже ексгумувала понад 900 тіл. Найбільша кількість вилучених тіл саме в Ізюмі. 451 тіло вилучено на місці масового захоронення. До 200 тіл знаходиться в стані їх ідентифікації.”, – розповіли в поліції.

За словами начальника слідчого управління ГУ Нацполіції області Сергія Болвінова, отримане устаткування дозволить протягом доби зробити порівняльний тест ДНК.

“Howard G. Buffet foundation (фонд американського бізнесмена Говарда Баффета – прим. ред) придбали та прислали нам 4 сучасні мобільні ДНК лабораторії ANDE 6C та 300 чіпів до них, які усього лише за 100 хвилин проводять аналіз ДНК зразків, та зберігають їх, як на флешку. Тепер слідче управління може впізнавати загиблих усього за кілька годин – причому родичі зможуть побачити цей процес.”, – розповів Сергій Болвінов.

Експерти можуть одночасно проводити 5 таких аналізів. Результати будуть збережені на флеш-накопичувачі та потім порівняні зі зразками, відібраними в ексгумованих тіл.

В Україні була в наявності одна така лабораторія, тепер їх п’ять. Чотири вже працюють в Харківській області. Комплекси мобільні, тому їх можна перемістити у будь-який куточок області.

Як повідомляв Харків Times, 2 листопада в Ізюмі на Харківщині розпочала роботу мобільна лабораторія для відбору ДНК-матеріалів у осіб, чиї родичі зникли безвісти або поховані на території району. Лабораторію передав Україні уряд Франції.