Уряд обмінюватиме в українців електролампи розжарювання на світлодіодні

Фото: nastroy.net

Уряд України має намір провести заміну 50 млн електричних лампочок з ламп розжарювання на світлодіодні. Це заощадить державі 1 ГВт електроенергії, що дорівнює річному обсягу виробництва блоку атомної електростанції.

Про це Харків Times повідомили у Міністерстві економіки України.

«Ціль українського Уряду – провести заміну 50 млн ламп», – йдеться у повідомленні.

Також сказано, що значну частину ламп для такого обміну нашій державі готова поставити Єврокомісія. Як повідомила на міжнародній конференції з підтримки України в Парижі Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, Єврокомісія профінансує закупку близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України.

Найближчим часом Україна запровадить програму безкоштовного обміну для населення: застарілі лампи розжарювання можна буде обміняти на нові світлодіодні. Всього планується провести заміну 50 млн ламп. Це має суттєво скоротити навантаження на енергосистему.

«Щоб зменшити наслідки ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури, Уряд працює у двох напрямках – з одного боку ми збільшуємо виробництво і розподілення енергії, а з іншого – впроваджуємо заходи енергоефективності, які можуть нам допомогти пережити зиму і зменшити споживання енергії. Ми вдячні іноземним партнерам, що відгукнулися на заклик Президента Володимира Зеленського профінансувати кампанію із заміни ламп, і таким чином допомогти нам у складній енергетичній ситуації, яку спричинила росія. Такий простий спосіб, як заміна ламп живлення на енергоощадні ЛЕД-лампи, може допомогти нам споживати на 7-10% менше електроенергії в момент пікового навантаження. Найближчим часом Мінекономіки представить детальну інструкцію, як можна отримати світлодіодні лампи – механізм буде максимально простим», – запевняє Перша віцепрем’єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Як повідомляв Харків Times, станом на ранок 12 грудня,  в енергосистемі України зберігався значний дефіцит потужності, до того ж відновлювальні роботи почали ускладнятися ще й погодними умовами.