Суд на п’ять років відправив за грати комунальника-колаборанта з Куп’янська

Фото: СБУ Харківській області

До п’яти років позбавлення волі засудили 58-річного мешканця м. Куп’янськ, який під час окупації міста добровільно прийняв пропозицію ворога і очолив комунальне підприємство «Благоустрій міста».

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ у Харківській області Владислав Абдула.

За оперативною інформацією, чоловік пішов на співпрацю з загарбниками на початку липня.

“Колаборант перереєстрував українське комунальне підприємство у фейкових органах влади окупантів, брав безпосередню участь у службових нарадах окупаційної адміністрації та погоджував з ними свої дії та рішення. Також, новий “керівник” підписував повідомлення мешканцям окупованого Куп’янська з вимогами оплати комунальних послуг на користь російсько-окупаційної влади”, – розповів Владислав Абдула.

За свою роботу колаборант отримував заробітну плату у російських рублях.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Та призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією усього особистого майна. До того ж, суд позбавив його права обіймати адміністративно-розпорядчі посади строком на 10 років.

Наразі обвинувальний вирок ще не набрав законної сили, триває час на його апеляційне оскарження.

Санкція статті, за якою судили колаборанта, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Як повідомляв Харків Times, слідчі повідомили про підозру у колабораціонізмі 76-річній директорці ліцею м. Куп’янська. Під час окупаціїї вона впроваджувала у навчальному закладі російські стандарти освіти та направила педагогів до рф на “підвищення кваліфікації”.