Слідчі відкрили справу на директорку ліцею з Куп’янська, яка впроваджувала російські стандарти

Слідчі повідомили про підозру у колабораціонізмі 76-річній директорці ліцею м. Куп’янська. Під час окупаціїї вона впроваджувала у навчальному закладі російські стандарти освіти та направила педагогів до рф на “підвищення кваліфікації”.

Про це Харків Times довідався з повідомлень Харківської обласної прокуратури та начальника слідчого управління Головного управління Нацполіції в Харківській області Сергія Болвінова.

За інформацією прокуратури, перед навчальним роком освітянка отримала від окупаційної адміністрації підручники російського зразка для учнів 1-11 класів.

“Аби вчителі «мали змогу викладати» по російським стандартам та методикам освіти, директорка ліцея направила вчителів початкових класів на «підвищення кваліфікації» до м. Курськ РФ”, – розповіли в прокуратурі.

За процесуального керівництва Куп’янської окружної прокуратури Харківської області їй повідомлено про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За декліька днів до цього, 17 листопада, в лицеї, який очолювала підозрювана, слідчі вилучили понад 5 тисяч російських підручників для школярів 1-11 класів. Крім того, виявлено і атестати про неповну загальну середню освіту російського зразка, підписані так званим «главой военно-гражданской администрации Харьковской области».

Колаборантці загрожує покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або арешт на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Начальник слідчого управління Сергій Болвінов уточнив, що мова йде про куп’янський ліцей №2.

“Під час окупації Куп‘янська місцева мешканка – 76-річна Людмила погодилась ще з березня зайняти посади директора ліцею №2. Під час своєї «роботи» вона впровадила російські підручники та стандарти освіти.”, – повідомив Сергій Болвінов.

Згідно з данних відкритих джерел, ліцей №2 у Куп’янську очолювала Лакішек Людмила Олександрівна. 1971 року вона закінчила Харківський державний університет ім..О.М.Горького, за фахом викладач географії. Колаборантка має педагогічний стаж понад 50 років.

Як повідомляв  Харків Times, очільниця відділу освіти Вовчанської міської ради 55-річна Віра Сорокова після окупаціїї міста добровільно почала працювати на ворога.