Як у Харкові відзначатимуть 300-річчя Григорія Сковороди

Малюнок: zno.if.ua

У Харкові пройде низка заходів, присвячених 300-річчю від дня народження філософа, богослова, поета Григорія Сковороди. Цю визначну дату визначатимемо 3 грудня. Нажаль, не відбудеться очікуваного святкування у музеї Сковороди, який був зруйнований рашистським обстрілом та відновлення якого ще попереду. Але ж шанувальникам творчості Сковороди у святкові дні буде на що подивитися та що послухати.

3 грудня, 15:00. Презентація книги «Дорогами Сковороди». Книгу презентуватимуть дослідник історії Слобожанщини, автор краєзнавчих праць Андрій Парамонов та літературознавиця, провідна наукова співробітниця Харківського літературного музею Ольга Бондар. Організатор – Харківський літературний музей.

З передмови:

“Автори книги, дослідники слобожанської старовини та шанувальники мандрівок, доклали всіх зусиль, аби уникнути переказування міфів, не підтверджених архівними документами, і побачити на власні очі місця, згадані у листуванні філософа чи в біографії Сковороди пера його учня Михайла Ковалинського. Такі зусилля винагороджуються відтворенням широкої палітри життя регіону другої половини XVIII cт., відкриттям біографічних подробиць, особливим відчуттям часу і простору…

Це оточення Сковороди – нащадки козацької старшини чи приїжджі поміщики, що мешкають на провінції: скуповують, закладають, перепродують землі, започатковують сади, гатять ставки, будують нові будинки для себе і челяді, збільшують кількість залежних селян (чиїми руками та потом і творяться ті нові маєтки), а водночас фундують церкви, читають латинських класиків і дають у себе прихисток учителеві. Цей світ і легко, і важко «зловити» через твори поета і мислителя. Та він там напевно присутній…” (Володимир Маслійчук, доктор історичних наук Національний університет «Києво-Могилянська академія»)

Для участі потрібно зареєструватися: https://cutt.ly/y1ftDCd Адресу проведення події буде надіслано в листі підтвердження реєстрації.

3 грудня, 16:30 Лекція “Ідея самовладання у філософії Сковороди”. Лектор – Тарас Лютий, філософ, доктор філософських наук, автор наукових праць з історії філософії, філософської антропології.

У творах Григорія Сковороди ідея самовладання проявляється через ідею спорідненої праці. Сковорода вчить, що кожна людина повинна розпізнати здатності, які вона отримує від Бога. Вчення про самовладання перегукується з ідеями стоїків про те, що мудрець має знайти і розвинути в собі найкращі здібності.

Для участі потрібно зареєструватися: https://cutt.ly/y1ftDCd Адресу проведення події буде надіслано в листі підтвердження реєстрації.

3 грудня, 18:00. Лекція “Сім байок про музичну історію Харкова від Сковороди до Жадана” і концерт “Сковорода – Джаз”. Організатор – Харківський літературний музей спільно з Харківським національним університетом мистецтв імені І.П. Котляревського

В концерті “Сковорода – Джаз” прозвучать зразки старовинного пісенного фольклору Харківщини, а саме календарно-обрядові, козацькі, чумацькі пісні, що були записані етнографами та фольклористами в експедиціях Слобожанщиною у другій половині ХХ – на початку ХХІ століття.

Співає Катерина Курдіновська, артистка фольклорного гурту “Муравський шлях”, методистка Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, співачка та піаністка, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

В діалозі з автентичним співом – Сергій Давидов, піаніст, джазовий імпровізатор, композитор, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри музичного мистецтва естради та джазу ХНУМ імені І.П.Котляревського.

Перед концертом докторка мистецтвознавства, професорка ХНУМ імені І.П. Котляревського Юлія Ніколаєвська прочитає лекцію-презентацію “Сім байок про музичну історію Харкова від Сковороди до Жадана”.

Філософія та життєпис Сковороди віддзеркалює особливості відношення не тільки до творчої особистості, процесу самопізнання, талантів людини, але й певною мірою – відношення до музики як осередку свободи. Під час лекції ми спробуємо прослідкувати як його найвідоміші нині твори (“Херувимська”, канти “Ангели, знижайтеся”, “Пастирі милії”, “Всякому городу нрав і права”, пісні “Ой ти птичко, желтобоко…”, “Стоїть явор над водою”, “Ах ушли мои літа”, “Про правду і кривду”) проклали шлях розвитку музичної культури Слобожанщини. Шлях в майже у 300 років – до музики, яка твориться тут і зараз в Харкові.

Для участі потрібно зареєструватися: https://cutt.ly/y1ftDCd Адресу проведення події буде надіслано в листі підтвердження реєстрації.

Як повідомляв Харків Times, увечорі 6 травня пряме влучення снаряду в дах будівлі Національного музею всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди викликало пожежу, яку гасили до ранку.

Для відновлення зруйнованого російською ракетою музею Сковороди створять благодійний фонд. “Укрпошта” випустила марку, частину прибутку від продажу якої отримає зруйнований музей.