Перед обленерго стоїть завдання мінімізувати нерівномірне відключення споживачів – Шмигаль

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив сьогодні на засіданні уряду, що перед українськими обленерго стоять наразі два головні завдання. По-перше, не перевищувати ліміти споживання електроенергії, надані НЕК «Укренерго». А по-друге, «мінімізувати нерівномірне відключення споживачів».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на Урядовому порталі.

«Що саме мається на увазі — не допустимо, щоб в одних будинках світла не було по 20-30, а інколи 40 годин, тоді як інші залишаються зі світлом цілодобово. Це питання справедливості», — наголосив Шмигаль.

За його словами, наразі виробництво електроенергії в країні покриває 70% від потреб у споживанні, а 30% — дефіцит, який корегується обмеженнями споживання. Денис Шмигаль відзначив, що «Укренерго» доводить до обленерго обсяги споживання, які можна поставити в той чи інший регіон від електростанцій. Далі вже обленерго визначають — кого вони вимкнуть, щоб дотримуватися встановлених лімітів.

Глава Уряду закликав місцеву владу долучитися до комунікації та пояснити людям, чому деякі будинки не відключають, з яких причин, з якими об’єктами критичної інфраструктури вони пов’язані.

«Так, ситуація складна, є дефіцит. Але при дефіциті в системі в 30%, витратах мережі та першочерговому заживленні критичної інфраструктури, для населення в кожній області залишається 50-60% на покриття потреб», — зауважив прем’єр.

За словами Шмигаля, цього достатньо, щоб рівномірно розподілити навантаження вимушених відключень між усіма споживачами, щоб у людей вмикали світло принаймні на 5-6 годин на день.

У  той же час, як повідомляють Харків Times читачі, як свідчать чисельні повідомлення у соціальних мережах та як відчуває на собі сама наша редакція, відключення споживачів по Харкову тривають по 8-10, а місцями й по 12 і навіть більше годин.

Сьогодні «Харківобленерго» вчергове звернулося до харків’ян та мешканців Харківської області із закликом «вимкнути енергоємні електроприлади: обігрівачі, бойлери, пральні машини, електрочайники, мікрохвильовки! Це допоможе уникнути ще більш масових відключень і скоротить час обмеження вже існуючих». Зрозуміло, це стосується «тих, в кого зараз є електрика». Але у великої кількості мешканців області й обласного центру електрики немає з ранку й досі.

Зрозуміло, головна провина за це лежить на російських загарбниках, що завдали вже сім масованих ударів по українській енергосистемі. Але, можливо, «Харківобленерго» все ж таки слід прислухатись хоча б до слів прем’єра про «мінімізацію неравномірного відключення»?

Як повідомляв Харків Times, ввечері вчора, 28 листопада, АТ «Харківобленерго» в черговий раз звернулося до споживачів з наполегливим проханням просто зараз максимально обмежити споживання електрики.