Екс-голову ХОГА райніна та екс-депутата облради святаша можуть позбавити звання почесних громадян області

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

На найближче пленарне засідання Харківської обласної ради планується винести питання про позбавлення колишнього очільника ХОВА, а до того – Адміністрації президента ігоря райніна та колишнього ж депутата облради володимира святаша звання “Почесний громадянин Харківської області” через “антиукраїнські та колаборантські погляди”.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній раді.

Вчора, 24 листопада, питання щодо почесного громадянства цих двох персонажів розглядалося на засіданні постійної комісії з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування.

Як повідомили в облраді, до комісії з цього приводу звернулися Громадська рада при Харківській обласній державній адміністрації, Громадська організація «Об’єднання «Сила громад», та відомий харківський бізнесмен, нині командир добровольчого підрозділу “Хартія” Всеволод Кожемяко.

Керуюча справами виконавчого апарату обласної ради Оксана Малишева щиро поділилася з комісією відомостями про те, що “у зверненнях наголошується, що депутати обласної ради Почесні громадяни Харківської області Ігор Райнін та Володимир Святаш мають антиукраїнські та колаборантські погляди. У зв’язку з чим пропонується позбавити їх звання почесних громадян області та відповідних стипендій».

Тобто можна припустити, що шановні депутати й керівництво облради якось досі недодивилося, що ці «почесні громадяни» мають подібні погляди. Дивно, адже райнін став почесним громадянином області ще 6 грудня 2018 року, а святаш — 27 лютого 2020 року. У листопаді 2019 року, на шостому році українсько-російської війни, колишній очільник АП та Харківської області очолив обласну організацію проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя». А депутат святаш взагалі з початком повномасштабного російського вторгнення виплив на просторах росії. І не слід забувати, що відносно сина володимира святаша – екснардепа дмитра святаша – наразі розслідується справа про державну зраду.

Але, мабуть, Харківська облрада без нагадування не в змозі була співставити всі ці вельми красномовні факти та викинути колаборантів зі списку почесних громадян області. Маємо надію, що хоча б зараз, на десятому місяці повномасштабного російського вторгнення, історичне викидання сміття нарешті станеться.

Як повідомляв Харків Times, ще у березні вчена рада Харківського національного університету ім. Каразіна позбавила звання почесного доктора ректора МГУ Віктора Садовничого, уродженця Лозівського району Харківщини. Лозівчани тоді ж позбавили його звання почесного громадянина району. А от від облради відповідного кроку довелося чекати аж до літа.