Геть від москви! – лозунг часу в Харкові

Вид на Московський проспект з руїн знищенного російськими агресорами корпусу вишу. Фото: Сергій Бобок / Харків Times

Харків’яни, які вже три тижні живуть під російськими бомбами, вимагають викинути з карти міста назви, що стосуються держави-агресора.

Про це Харків Times дізнався з виступу у Telegram голови Харківської військової адміністрації Олега Синєгубова.

«Харківщина тримає оборону не лише на військовому фронті. Росіяни думали, що тут їх зустрінуть із хлібом-сіллю. Але ми дали чітко зрозуміти: Харків – українське місто!» – каже Синєгубов.

За його словами, на адресу обласної влади надходить багато прохань про зміни назв, що нагадують про зв’язки міста із росією.

«Жителі вимагають позбутися всього, що пов’язує Харків із Росією. Йдеться і про назви вулиць. Таке звернення підписали громадські діячі», – розповів голова ХВА.

Також однозначно висловилися й вчена рада Харківського національного університету ім. Каразіна, позбавивши звання почесного доктора ректора МГУ Віктора Садовничого. Не пробачила росіянину і його мала батьківщина – Лозівський район: райрада позбавила його звання «почесного громадянина». «Соромно, що уродженець Харківщини підписав звернення російських ректорів на підтримку дій злочинця путіна», – погоджується із лозівчанами Синєгубов.

Також до голови ХВА звернувся й колектив Харківського академічного драматичного театру ім. Пушкіна із проханням прибрати з назви театру слово «російський».

«В нас немає нічого спільного з тими, хто знищує «градами» міста Харківщини. Ми чинимо потужний опір, тому що Харків – це Україна!», – вважає Синєгубов.

Здавалося б, зараз всі ці топонімічні зміни не на часі. Тим більше, що у Харкові чимало вулиць з незрозумілих причин носять назви, які відсилають нас до країни-агресора та до радянської «дружби народів». Усі ці тобольські, саратівські, псковські, тульські, рязанські вулиці вже не один рік мулять очі харків’янам. А до того ще й суворов, олександр невський, навіть мінін з пожарським невідомо що забули на карті нашого міста. Й попід розтрощеною російською ракетою обладміністрацію все ще стирчить російський ставленик – перший губернатор Харківської губернії євдоким щербінін. А біля Купецького мосту красується бюст двічі героя соцпраці, голови ради міністрів СРСР тихонова. Все це, зрозуміло, треба прибрати та перейменувати, і ми обов’язково зробимо це – після Перемоги над ворогом. І, здається, ця війна та напад росії остаточно поставили крапку в затяжному конфлікті навкруг пам’ятника кату українського народу мпошалу жукову та йменування його ім’ям проспекту.

Але саме зараз, негайно треба таки зробити одне – перейменувати у Харкові одну з найголовніших та найдовших вулиць – московський проспект та прибрати з карти міста московський район. Це було б дуже знакове перейменування. Цей проспект міг би гордо носити ім’я проспекту Оборони Харкова, приміром. Та й для району, гадаю, можна було б знайти слушну назву.

Як повідомляв Харків Times, вранці сьогодні, 18 березня, російські загарбники знову обстрілювали Харків. Серед «суто воєнних стратегічних об’єктів» цього разу опинилися будівля одного з вищих навчальних закладів та розташовані поруч житлові будинки майже у центрі міста, на тому самому московському проспекті.