Настоятель храму з Куп’янського району потрапив під слідство за підтримку “руzzкого міру”

Фото: СБУ у Харківській області

У Харківській області настоятель храму Української православної церкви Московського патріархату, який підтримував російських окупантів, дякував їм “за допомогу”, потрапив під слідство.

Про це Харків Times повідомили у в управлінні СБУ у Харківській області.

За даними слідства, настоятель храму УПЦ Московського храму у Куп’янському районі закликав місцеву релігійну громаду підтримувати окупантів.

“Він усіляко сприяв поширенню окупаційного режиму у захопленій частині регіону і для цього особисто контактував з місцевим гауляйтером Віталієм Ганчевим. Саме з ним представник УПЦ МП погоджував свої дії щодо використання церкви для залучення громадян до лав ворога і дискредитації Сил оборони України.”, – розповіли в СБУ.

Поширювати кремлівські наративи серед мешканців району клірику допомагала прихожанка.  Спільно з нею поплічник окупантів у рясі  надіслав «благодарение» для так званого «главы военно-гражданской администрации Харьковской области» Ганчеву. У листі вони дякували російським військовим за «добробут і допомогу».

Під час звільнення району редставнику Московської церкви разом зі своєю спільницею втекли до рф, де намагаються переховуватись від правосуддя. Слідчі заочно повідомили їм про підозру за ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України) КК України.

Поплічника окупантів у рясі та його спільницю оголосили у розшук.

За даними LB.ua, йдеться про настоятеля храму с. Гетьманівка Куп’янського район Ізюмської єпархії УПЦ Вадима Надутого. Отець Вадим, за наявною інформацією, брав участь у зібрані територіальної громади за участі військовослужбовців рф. У їхньому супроводі намагався забрати в старости села ключі від адміністративної будівлі. Також неодноразово бачили, як священник в’їжджав до військової частини рф у с. Первомайське та контактував з командувачем місцевого угруповування окупантів з позовним “Віраж”. Та навіть підписав подяку на його адресу.

Як повідомляв Харків Times, служитель храму у Дергачівському районі поширював у соціальній мережі матеріали, що виправдовують збройну агресію рф.