На Харківщині вчителі-колаборанти хочуть вийти на роботу й вимагають зарплату

Ізюмський ліцей №4 після російської окупації. Фото: Сергій Бобок/Харків Times

У звільнених від рашистських загарбників населених пунктах Харківської області вчителі, що погодилися працювати у школах під окупацією та навіть їздили до росії на «курси підвищення кваліфікації» тепер забажали працювати в українській школі та вимагають зарплати.

Про це Харків Times довідався з повідомлення інформаційного агентства «Укрінформ».

«На Харківщині вчителі, які їздили на «курси підвищення кваліфікації» до росії, після деокупації населених пунктів регіону вимагають виплатити їм зарплати і хочуть вийти на роботу», – йдеться у повідомленні.

У Куп’янському та Ізюмському районах через це вже назріли певні конфлікти.

«Є педагоги, які пішли на співпрацю з ворогом, і зі спецперевіркою відповідні органи ще до них не дійшли, але вже є внутрішні конфлікти. Директори, які співпрацювали, виїхали, а вчителі в більшості ж залишилися. Вони вимагають зарплати, кажуть, що готові працювати і чекають, коли їм виходити на роботу. А вчителі, які відмовилися працювати на окупантів, обурені та готові звільнятися, якщо колаборантів допустять до роботи», – зазначив в.о. начальника Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

Зокрема у Куп’янському районі загарбникам вдалося 1 вересня відкрити близько 30 шкіл і до 30% освітян погодилися в них працювати. Були школи, де на умови окупантів згодилася половина чи навіть увесь шкільний колектив.

В Ізюмі до 5% місцевих вчителів їздили до росії на «курси підвищення кваліфікації».

«У них не те що проросійська позиція, в них її взагалі немає, тобто вони, як пластилін – ліпи, що хочеш. Нам законодавець має відповісти, що з ними робити. Нехай вони і не понесуть кримінальної відповідальності, однак обмежити їх у професійній діяльності необхідно», – вважає заступник мера Ізюму Володимир Мацокін.

В Харківській обласній прокуратурі порадили представникам влади та місцевим мешканцям писати заяви до слідчих органів – це повинне прискорити проведення спеціальної перевірки певних осіб.

Як повідомляв Харків Times, у деокупованих селах та селищах Харківської області правоохоронці знаходять численні свідоцтва «просвітницької діяльності» руzzкіх асвабадітєлєй. Окупанти намагалися вчити українських дітей брехливій та спотвореній «історії» та присвоїти собі навіть нашого Кобзаря.