Відновленню не підлягає – слідчі зафіксували злочини росіян в обсерваторії під Чугуєвом (відео)

Слідчі вікдрили кримінальне провадження за фактом руйнування радіоастрономічної обсерваторії імені С.Я. Брауде, що знаходиться у деокупованому селі Волохів Яр Чугуївського району Харківської області. Окупанти нанесли будівлі обсерваторії такі пошкодження, що відновити її, скоріш, за все неможливо.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції області.

Селище Волохів Яр було під окупацією декілька місяців. На території дослідної обсерваторії, яка займає понад 100 га, перебували російські окупанти. Вони пошкодили обладнання, зокрема, найбільший не тільки в Україні, а й в усій Європі радіотелескоп. Також рашисти зруйнували будівлі на території закладу та вирили окопи.

За словами заступника начальника слідчого відділу Чугуївського райуправління поліції Ольги Науменко, будівля установи повністю зруйнована та скоріш за все вже не підлягає відновленню.

Після втечі рашистів в обсерваторії залишилось чимало боєприпасів та залишків від них. В покинутих будівлях залишилися матраси, які рашисти, скоріш за все, вкрали, у місцевих мешканців і потім  використовували як ліжка. Також слідчі виявили залишки пайків російської армії.

“Слідчі разом з криміналістами за процесуального керівництва Чугуївської окружної прокуратури Харківської області провели огляди місць подій. Зафіксували наслідки руйнувань та зібрали докази перебування військових росії на території установи”, – розповіла Ольга Науменко.

Проводиться розслідування за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України.

Як повідомляв Харків Times, окупанти викрали радіоастрономічне обладнання з обсерваторії під Чугуєвом а територію замінували.