Окупанти викрали радіоастрономічне обладнання з обсерваторії під Чугуєвом (фото)

Співробітники Радіоастрономічної обсерваторії імені С.Я. Брауде, що знаходиться у деокупованому селі Волохів Яр Чугуївського району Харківської області, підраховують збитки, нанесені унікальному закладу окупантами. Будівля постраждала внаслідок обстрілів, обладнання або знищено, або вивезено.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення співробітника Національної академії наук України Михайла Сидорчука у Facebook.

“Маємо катастрофу з національним надбанням, найбільшим у світі радіотелескопом декаметрових довжин хвиль УТР-2 та телескопом ГУРТ, що будувався до недавнього часу”, — повідомив Сидорчук.

За його словами, в обсерваторії рашисти влаштували вогневу позицію.

“Велика територія їм була дуже до вподоби, є підземні колектори, автопарк, гаражі, склади, побутова техніка. Тепер це все розграбовано.”, – розповів Михайло Сидорчук.

Рашисти знищили та викрали радіоастрономічне та комп’ютерне обладнання, повідомляється на сайті закладу. Зруйновані та пошкоджені споруди обсерваторії, територія та тунелі радіотелескопа заміновані.

“Було попадання зверху по центру будівлі, попадали перекриття до першого поверху (точнісінько на пульт управління телескопом). Антенне поле начебто ціле, а от будівля ще далі руйнується”, — повідомив Сидорчук.

Щоб врятувати вціліле обладнання і унікальний заклад, до морозів необхідно виконати низку завдань, вважають науковці. В першу чергу – відновити дах.

“Після розмінування територій і споруд необхідно терміново захистити від осінніх та зимових опадів зруйновану центральну будівлю обсерваторії, яка має розтрощений дах і міжповерхневі перекриття. Також, потребують екстреної консервації системи опалення та водопостачання. Потім настане час відновлювати радіотелескоп УТР-2 в цілому”, – йдеться на сайті закладу.

Волохів Яр було деокуповано ще 7 вересня, але через замінування співробітники не можуть потрапити до обсерваторії. До того ж немає на чому возити працівників – транспорт знищено, або викрадено.

Михайло Сидорчук повідомив, що науковці вже звернулись до Харківської обласної військової адміністрації. Нині працівники обсерваторії намагаються самостійно зібрати гроші на відновлення закладу.

Як повідомляв Харків Times, російські окупанти зруйнували унікальну історичну пам’ятку, якій понад тисячу років, – кам’яні половецькі баби на горі Крем’янець неподалік Ізюму.