Росіяни розбили кам’яні половецькі скульптури, яким понад тисячу років

В місті Ізюм Харківської області російські окупанти не тільки бомбили будинки та катували мирних мешканців. Вони зруйнували кам’яні половецькі баби на горі Крем’янець неподалік Ізюму.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Уповноваженго Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

“Ми бачимо, як наші пам’ятки “заважають” російським військовим — вони зруйнували кам’яні половецькі баби на горі Крем’янець недалеко від Ізюму, що на Харківщині. Пам’ятники датовані IX-XIII століттям”, – повідомив омбудсмен.

За його словами, своїми діями рф порушує норми Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, якою заборонено «будь-яке захоплення, знищення або навмисне пошкодження» історичних пам’яток.

“Спільно з міжнародною спільнотою повинні зробити все, щоб притягнути до відповідальності як державу-агресора, так і окремих фізичних осіб, винних не тільки у вбивствах цивільних громадян, а й у руйнуваннях та викраденні культурних цінностей України”, – підкреслив Дмитро Лубінець.

За інформацією видання “Історична правда“, на Крем’янці половецькі баби зображують чоловіків-воїнів і жінок. Ці фігури є ідолами й свідчать про фізичний вигляд кочівників, їхній одяг, прикраси та зброю. Половці використовували їх для вшанування своїх предків.

Святилища, де розташовувалися половецькі баби, були місцем скоєння поминального культу предків, не пов’язаного безпосередньо з похованнями.

Ізюм перебував під російською окупацією близько півроку. На місто, яке називають “воротами на Донбас”, рашисти скинули більше бомб та снарядів, ніж на Маріуполь. Люди виживали у надважких умовах: без світла, води, зв’язку, газу. Не хватало найнеобхіднішого – харчів та ліків.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов попередив, що зима цього року для Ізюма буде вкрай важкою.

Як повідомляв Харків Times, в Ізюмі правоохоронці почали ексгумацію 450 похованих у лісосмузі тіл, які носять сліди насильницької смерті, а часом і тортур. Серед тіл є дитячі.

В Ізюмі з місця масового поховання з 16 по 19 вересня ексугумували 146 тіл, переважна більшість з яких – це цивільні особи. Серед ексгумованих тіл – двоє дитячих.