У Харківській області запустили нову газову свердловину з обсягом 51 млн кубометрів газу на рік

Ілюстративне фото: media.slovoidilo.ua

У Харківській області запущено нову газову свердловину з обсягом видобутку понад 140 тис. кубометрів газу на добу. У річному вимірі це становить 51 мільйон кубометрів газу, які ми можемо тепер не імпортувати.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook голови правління НАК “Нафтогаз України” Юрія Вітренка.

«Це означає, що Україна зекономить 102 млн доларів на імпорті газу тільки завдяки ефективній роботі однієї свердловини», – повідомив Вітренко.

За його словами, нову свердловину було запущено завдяки роботі підрозділу УГВ-Сервіс, який «вперше провів технологічно складну операцію на новій свердловині – три стадії гідророзриву пласта в межах одного виробничого циклу», що дозволило «повною мірою розкрити потенціал газоносних горизонтів».

«Взагалі, завдяки відданій праці і професійності наших газовиків нам вдалося зберегти обсяг видобутку майже на довоєнному рівні. Падіння, враховуючи всі обставини, мінімальне – 2%. Для порівняння, у приватних компаній цей показник – 11%. Якщо оцінювати цю різницю у річному вимірі, то за умови аналогічного приватним компаніям падіння обсягів видобутку (на 9% більше, ніж є зараз), Україна не доотримала б понад 1 млрд куб м газу, які довелося б імпортувати, а з нинішніми цінами на газ – це майже 2 млрд доларів», – повідомив голова «Нафтогазу».

Як повідомляв Харків Times, диспетчерський центр «Укренерго» вводить «тимчасове контрольоване обмеження споживання електроенергії» у Києві та Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській областях. Харківську область наразі обмежувати не планують.