Слідчі оголосять у розшук псевдоблагодійника за несплату 7 млн грн податків

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за несплату податків майже на 7 млн грн на 62-річного мешканця смт Високий Харківського району. Чоловік організував схему імпорту товарів під виглядом гуманітарної допомоги, яка за українським законодавством звільнена від оподаткування.

Про це Харків Times повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

Слідство встановило, що винахідливий ділок заснував благодійний фонд, але нікому допомагати не збирався.

“Насправді «благодійник» самостійно закупляв в Європі одяг, продукти, будівельні матеріали, а по товаро-супроводжувальним документам вказаний товар проходив як гумдопомога від компанії однієї з європейських країн. І все заради одного — щоб не платити податки до Держбюджету України, тому що, відповідно до вимог чинного українського законодавства, гуманітарна допомога звільняється від оподаткування”, – розповіли в прокуратурі.

Європейська компанія, до якої звернулися уркїнські правоохоронці, заявила, що ніколи не мала взаємовідносин з вказаним благодійним фондом і жодних документів не надавала.

Судово-економічна експертиза встановила, що чоловік недоплатив до українського бюджету майже 7 млн гривень. За фактом умисного ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України) проводиться досудове розслідування.

Слідчі заочно повідомили чоловіку про підозру у скоєнні цього злочину. Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу та оголошення його у розшук.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронці затримали 36-річного мешканця Харкова, який намагався привласнити волонтерські гроші у сумі 87 тис грн. Кошти було зібрано на ремонт пошкоджених російськими обстрілами вікон харків’ян.