Поліція завершує ексгумацію з місця масового поховань в Ізюмі

23 вересня поліція завершує ексгумацію тіл із місць масового поховання в місті Ізюм. Починаючи з 16 вересня з братської могили було вилучено 428 тіл, переважна більшість – цивільні, п’ять з них – дитячі.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області з посиланням на першого заступника начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергія Пантелєєва.

«Серед ексгумованих тіл з місця масового поховання в Ізюмі – 202 жінки, 189 чоловіків та п’ятеро дітей. 11 тіл настільки понівечені, що наразі встановити їх стать неможливо. Також в братській могилі в цьому ж місті виявлено 21 тіло наших військовослужбовців. Більшість виявлених тіл в ході візуального огляду мають ознаки насильницької смерті», – повідомив Сергій Пантелєєв.

Сергій Пантелєєв зазначив, що точна причина загибелі кожного громадянина буде встановлена в результаті додаткових досліджень:

«Загалом на деокупованій території Харківської області поліція виявила понад 460 тіл. Встановлено особи більше третини з виявлених тіл. Робота з ідентифікації наших громадян не припиняється. Всі виявлені тіла спрямовуються для ретельного проведення судово-медичних досліджень. Уже призначено понад тисячу різних досліджень, які допоможуть встановити причини загибелі, а також можливих убивць».

Таке масове поховання не єдине в Ізюмі, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова. За його словами, знайдено щонайменше ще 3 таких місця в цьому районі, є поховання і в інших звільнених містах області. Наразі проводяться огляд та розмінування.

Як повідомляв Харків Times, в Ізюмі правоохоронці почали ексгумацію 450 похованих у лісосмузі тіл, які носять сліди насильницької смерті, а часом і тортур. Серед тіл є дитячі.

В Ізюмі з місця масового поховання з 16 по 19 вересня ексугумували 146 тіл, переважна більшість з яких – це цивільні особи.

На звільнених територіях Харківської області правоохоронці виявили 10 катівень, де російські військові знущалися над українцями. Шість з них знаходилися в Ізюмі.